Autor: Tanel Raig • 18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vilniuse lennujaamas võetakse kasutusele Eestis arendatud tarkvara

Leedu ettevõte Litcargus UAB ja Q-step logiciel OÜ sõlmisid pikaajalise koostöölepingu, mille alusel võetakse Vilniuse lennujaamas kasutusele kaasaegne lennukaupade haldamise tarkvarasüsteem Q-STEP.

Seoses viimaste aastate arengutega lennukauba käsitlemise IT valdkonnas, mis peamiselt puudutab andme- ja sõnumivahetust erinevate andmebaaside vahel (s.h. lennufirmad, toll ja kaubakäsitlejad), on muutumas üha olulisemaks, et kõik osapooled kasutaksid kaasaegseid tarkvaralahendusi. Viimane plaanitav muudatus on loobumine lennukauba saatelehe paberversioonist ja IATA eAWB protseduuri rakendamine kõigis kolmes Balti riigis alates 1.aprillist 2015. 

Q-STEP on paberivaba lennukaupade käsitlemise IT platvorm. Tarkvara täidab Cargo2000 ja eAWB standardeid ning võimaldab infovahetust erinevate tarneahela osapoolte vahel  nagu  toll, lennufirmad ja ekspedeerijad.

Haiti Arendi, Q-step logiciel OÜ juhatuse liikme sõnul on Q-STEPi viimases versioonis, mis Litcarguses kasutusule võetakse  tollimoodul üheks oluliseks komponendiks. See võimaldab muuta senise käsitsiandmete tollile edastamise automaatseks integreeritud protsessi osaks.

Darius Spetyla, Litcargus UAB kaubaterminali direktor: “Litcargus on nüüd täielikult valmis IATA eAWB protseduuri kasutuselevõtuks. Kõik tegevused kauba vastuvõtmisest kuni loovutamiseni hakkavad toimuma täielikult paberivabalt. Lisaks erinevatele kliendisõbralikele lisafunktsioonidele on ekspedeerijatel muuhulgas võimalik hakata edastama FWB/FHL sõnumeid otse Q-STEPi kliendihaldusest”.

Litcargus UAB on lennunduse maapealsete tugiteenuste operaator Leedu Vabariigis. Tegutsedes Vilniuses ja Kaunases, osutab ettevõte lennukite maapealse teeninduse ja kaubakäsitluse teenust sellistele lennufirmadele nagu Lufthansa, Austrian Airlines, SAS, airBaltic, Estonian Air, Norwegian Air Shuttle, Utair, Ryanair ja teised.

Q-step logiciel OÜ on Eesti kapitalil rajatud lennukaupade käsitlemise tarkvaralahendusi pakkuv ettevõte. Ettevõtte klientideks on lennukaupade käsitlemise terminalid Eestis, Soomes ja nüüd ka Leedus.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077