Autor: Tanel Raig • 18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pihuarvutite kasutamine inventuuris tõi miljoneid kroone kasu

Elektroonikakomponentide hulgi- ja jaemüüja YEInternational kulutas inventuuriks aega nädala ja kaotas selle aja jooksul oma käibes miljon krooni. Taoline olukord sundis ettevõtte inventuuris üle minema pihuarvutite kasutamisele.

YEInternational arendusjuht Priit Koppel rääkis konverentsil Laoseis 2014: Täitsa pilves!, mis sundis ettevõtet üle minema pihuarvutipõhisele inventuurile. 1999. aastal trükiti inventuuri tegemiseks paberile inventuurilehed ning töötajad läksid tooteid üle lugema. Samad tooted asusid laos erinevates kohtades, samas puudusid laoaadressid, toodetel puudusid ribakoodid. Koppel loetleb üles terve hulga probleeme, mis tekkisid toonasest töökorraldusest. Kokkuvõtvalt tähendas see aga, et inventuur kestis 5 tööpäeva + üks puhkepäev. Lisaks pidid raamatupidajad sisestama inventuurilehtedelt andmeid majandustarkvarasse, mis nõudis ühe päeva. Kõige lõpuks tuli veel läbi viia järelkontroll kallimatele toodetele.

1999. aastal oli YEInternational käive 62 miljonit krooni. Nädalane inventuur tähenda seega ettevõttele ligikaudu miljoni krooni kaotust käibes. Lisaks tasud töötajatele ületundide ja puhkepäeval töötamise eest.

Probleemi lahendamiseks loodi laoaadressid. Kokku tuli 833 aadressi. Ribakoodi said kõik tooted ja laoaadressid. Kasutusele võeti pihuarvutid, et loetud kaupa saaks automaatselt sisestada majandustarkvarasse.

Koppeli kinnitusel tehakse tänasel päeval enam kui 6000 tootega laos inventuur pihuarvutite abil ühe päevaga..

 Laonduse parimaid praktikaid tutvustatakse ka ladustamise ja laotehnoloogiate aastakonverentsil Laoseis 2015. Kavaga saab lähemalt tutvuda SIIT

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077