Autor: Logistikauudised.ee • 18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal, miks ja kuidas kasutada laos renditööjõudu

Renditööjõud sobib ladudesse ajal kui töömaht kõigub või on vaja laieneda ja enda ettevõttes ei ole piisavalt spetsialiste. Siis on mõistlik puuduv ressurss rentida, mis aitab kokku hoida ka kulusid.

3 PÕHJUST TÖÖJÕU RENTIMISEKS

1. Kulude kontrollimine ja/või vähendamine. Kaasates inimesi ettevõttesse ainult selleks ajaks, kui neid päriselt tarvis läheb ja mitte hoides inimesi palgal, kui neile tegelikult täiskohaga tööd pakkuda pole, on võimalik tööjõukulude pealt korralikult kokku hoida.

2. Töömaht kõigub. Töö on hooajaline või töömaht on väga kõikuv. Näiteks jõulude- ja jaanipäevaeelsed müügikampaaniad või hoopis kiire reageerimine hotellides, kui paaripäevase etteteatamisega on 50inimeseline grupp endale nädalaks majutuse broneerinud.

3. Ligipääs ressurssidele, mida ettevõttel pole. Alati pole võimalik ettevõttesse palgata häid spetsialiste – olgu siis põhjus see, et nende palgale võtmiseks pole piisavalt ressursse või siis on neid tarvis vaid lühiajaliselt. Näiteks tegevuse laiendamisel uutele turgudele – 1/3 ettevõtetest mainib, et tööjõu väljast tellimine aitaks neil laieneda geograafiliselt kohtadesse, kuhu nad muidu ei läheks.

 

TÖÖJÕURENDI EELISED

Ettevõttel on võimalus keskenduda põhitegevustele.

Aja sääst. Tihti mõtlevad tööandjad, eriti ajutiste lisatööde puhul, et “ah, teen selle töö ise ära”, mõtlemata, et selleks kulub nende enda tööaeg ja ka töötasu. Mõistlik

võib olla ka värbamisteenus sisse osta. Rendifirmadel on tööle soovijate andmebaas, paljude kandidaatidega on neil varem olnud kokkupuude ning kõik see kiirendab sobiva kandidaadi leidmist.

Haldustegevustest hoidumine. Kui ise ettevõttesse inimesi värvata, kaasneb lisaks palgale veel hulk teisi kohustusi – puhkused, lisatasud, hüvitised, raamatupidamiskulud, lepingute vormistamised jne.

 

TÖÖJÕURENDI PUUDUSED

Kaardistatud tööprotsessid. Ettevõttes peavad olema tööprotsessid üles ehitatud nii, et renditöötajal oleks võimalik kiirelt ja lihtsalt töötegemisse sisse elada. Kui ettevõte sellega toime ei tule, ei pruugi renditöötajatest väga palju kasu olla.

Tuleb leida hea renditöötajate agentuur, kes suudab kvaliteetset teenust pakkuda. See võib olla aeganõudev protsess.

Võimalus, et konfidentsiaalne info lekib – selle vältimiseks tuleb kindlasti teha korrektsed lepingud ning vastavalt töö iseloomule arvestada, kui palju infot on vaja üldse renditöötajale jagada.

Renditöötajaga kohtub tööandja tavaliselt alles siis, kui töötaja tööle tuleb. On olnud juhtumeid, kus rendifirma välja valitud töötaja ei sulandu kollektiivi, tal on küll olemas vajalik kvalifikatsioon, kuid ta ei sobi meeskonda oma isikuomaduste poolest.

Kasutades renditööjõudu, peab ettevõte olema valmis selleks, et töötaja ei ilmu kokkulepitud ajal tööle, põhjus võib olla see, et renditöötaja ei tunne tihtipeale end meeskonna liikmena.

Renditööjõu kasutamine on ettevõttele kulukas.

 

OLULISEMAD PUNKTID RENDITÖÖJÕU KAASAMISEL

1. Leia usaldusväärne partner, kes huvitub koostöö tegemisest.

2. Leia partner, kelle peamine eesmärk pole lühiajaline koostöö ja standardhinnakirja pakkumine.

3. Kahe ettevõtte vahel tuleb austada kokkuleppeid ja nendest kinni pidada.

4. Renditööjõu puhul esineb olukordi, kus saadetav inimene ei pruugi vastata ootustele.

5. Renditööjõud ei pruugi kohale tulla ning seetõttu võib tekkida hoopiski täiendavaid kulusid, sest töö vajab ikkagi tegemist.

 

Renditööjõu kasutamisest ja kasutajate kogemustest räägitakse lähemalt 25. veerbuaril toimuval konverentsil Laoseis 2015. Konverentsi kavaga saab tutvuda SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077