Autor: Tanel Raig • 22. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmas avati rekordarv uusi lennuliine

Möödunud aastal avati maailmas rekordilised 2564 lennuliini.

Uute lennukompaniide asutamist ja liinide avamist soodustab madalale langenud kütusehind. Lennundusportaali anna.aero Route Database andmetel avati avasid 352 lennufirmat eelmisel aastal 171 riigis kokku 2564 uut lennuliini. See teeb peaaegu 50 uut lennuliini nädalas. Võrreldes 2013. aastaga avati 150 liini rohkem.

Eelmisel aastal avatud lennuliinidest 1150 olid juba mõne teise lennufirma poolt kaetud, kuid üle 1400 lennuliini olid uued.

Suurim uute lennuliinide avaja oli Ryanair, kes tõi turule 134 uut lendu. Teisele kohale tuli germanwings 84 liiniga. Uute lennuliinide avamisel oli vaatamata piirkonna madalale majanduskasvule Euroopa. Skandinaavias edestas SAS oma konkurenti Norwegiani. Kreekas võimutses Aegean Airlines.

Uute lennuliinidega lennujaamu oli kõige enam Ameerika Ühendriikides, vaatamata üsna väikesele arvule lisandunud uutele liinidele. Lennujaamade arvestuses järgnevad Saksamaa, Itaalia, Suurbritannia, Hispaania. Euroopa riigid hõivasid uute lennuliinidega lennujaamade arvestuses 9 kohta 15st. lennujaama hõivasid 9 kohta esi viieteistkümnest.

Kõige tihedama lennugraafikuga on germanwings, kes võttis üle Lufthansa liini Berliini Tegeli ja Düsseldorfi vahel, sõites seal 53 korda nädalas. Suurim konkurent airberlin sõidab nende kohtade vahel 50 korda nädala.

Uutest tulijatest teisel kohal on Southwest Airlines 42 lennuga Chicago Midway ja Washington Reagani lennujaama vahel ning sama palju lendab GOL San Paulo Viracopose ja Rio de Janeiro Santos Durmonti vahel.

Kui 2013. aastal alustas uute liinidega rohkem Boeinguid, siis eelmisel aastal edestas Airbus teda 100 liiniga. ATR kätte usaldati 90 uut liini ning Bombardieridele jäi 70 liini.

Käesoleva aasta eelinfona on anna.aero´s New Route Database´il teada üle 100 uue lennuliini, mida teostab 160 lennukompaniid. Ryanair on teatanud plaanist avada uued baasid Bratislavas, Kopenhaagenis, Ponta Delgadas. Seejärel on neil kokku 72 baasi Euroopas ja Põhja-Aafrikas.

easyJet lisab Amsderdamiga oma nimekirja 26. Baasi. Ilmselt lisandub baase veelgi, kuna easyJet on teatanud vähemalt 70 uue liini avamisest.

Finnairil on kavas avada 20 uut sihtkohta algusega Helsingist. Samas British Airways jagab oma 20 uue liini alguspunktid London Heathrow, London Gatwicki ja London City lennujaamade vahel.

Üllatusena ei plaani Emirates avada ühtegi uut liini Dubaist, Qatar Airways on teatenud ainukese uue sihtkohana Amsderdami.

Indias on alustama uus lennukompanii Vistara. Madalate kütusehindade tõttu on praegu parim aeg alustada uue lennufirmaga. Uued lennukompanii alustavad ka Vancouveris ning üle Hiina, kus avatakse mitu uut lennujaama. Kõige selle põhjal või eeldada, et 2015. aastal tuleb järjekordne uute lennuliinide rekord.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077