Autor: Tanel Raig • 9. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõiduki teisaldamise ja hoidmise kulumäärad tõusevad

13 aastat muutumatuna püsinud sõiduki teisaldamise kulumäärad tõusevad pea kaks korda, et jõuda järele sõidukite teisaldamisega seotud tegelikele kuludele.

Sõiduki valvega hoiukohta või politseiasutusse toimetamise määrusega kehtestatud kulumäärad on püsinud muutumatuna alates 2002. aastast. Samas on teisaldamise ning sõiduki valvamise teenuse osutamisega seotud kulud viimaste aastate jooksul oluliselt kasvanud. Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks perioodil 2002-2013 54%, palgad keskmiselt 2,4 korda, diislikütuse hind ligi 2,8 korda ning autobensiini hind 2,1 korda, mistõttu ei kata kehtivad piirmäärad tegelikke kulusid.

Võrreldes praegu kehtiva määrusega muutub  teisaldamise asukoha määratlemine. Eelnõus on ette nähtud ühed piirmäärad maakonnakeskuses toimunud sõiduki teisaldamisele (45 eurot) ning teised piirmäärad väljaspool maakonnakeskust toimunud sõidukite teisaldamisele (45 eurot + 0,9 eurot km kohta).

Kuivõrd teisaldamisel on oluline kasutada teisaldatavale sõidukile vastavat teisaldussõidukit, on vajalik muuta ka tasustamise põhimõtteid. Seetõttu hakatakse edaspidi rakendama teisaldustasusid teisaldatava sõiduki täismassi, mitte registrimassi alusel, nagu seni. See väldib olukordi, kus suuremate kuludega teisaldussõiduki kasutamisel rakenduks väiksem tasumäär üksnes seetõttu, et hoiukohta toimetatava sõiduki registrimass on määratud täismassist väiksemaks.

Sõiduk kuulub teisaldamisele, kui selle juht on kõrvaldatud sõiduki juhtimiselt, näiteks politsei poolt joobes juhtimiselt tabamisel, või kui sõiduk on pargitud kohtadesse, kus sõidukit parkida ei tohi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077