Autor: Rainer Saad • 1. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hinnale nähakse veel 40% langust

Nafta hinnad on maailmaturul langenud nelja aasta põhja, kuid mõnede analüütikute arvates võib see kukkuda veel 40 protsenti 40 dollari lähedale.

CNBC-le ütles Ayers Alliance Securities'i investeerimisjuht Jonathan Barratt, et kui hinnasõda süveneb, võivad nafta hinnad langeda 40 dollarini barrel. Kuid selleks on tema sõnul vaja suurt ebakindlust maailmamajanduses.

Täna hommikul langesid Brenti ja WTI hinnad üle 2 protsendi. Brent kauples 67,90 dollari juures, WTI 64,10 dollari juures. Viimati olid hinnad nii madalad 2010. aastal, kui Euroopa võlakriis alles kogus hoogu.

Juuni 115 dollari tipust on Brenti hind langenud üle kolmandiku. Nõrk nõudlus, tugev dollar ja USA naftatootmise buum, on kolm peamist põhjust, miks hinnad langenud on. Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) on isegi hoiatanud, et naftaturul on alanud „uus ajastu”, mis võib mõjutada mõne riigi sotsiaalset stabiilsust.

USA on suurendanud enda naftatootmist 8,9 miljoni barrelini päevas. Samas kui maailma suurim tootja Saudi Araabia toodab 9,6 miljonit barrelit päevas.

Barratt pole oma prognoosis üksi. Canadian Natural Resourcesi esimees Murray Edwards ütles, et nafta hind võib langeda 30 dollarini barrelist, enne kui stabiliseerub 70-75 dollaril. Forbesi kolumnist Jesse Colombo kirjutas oma hiljutises artiklis, et naftahinnad võivad langeda alla 60 dollari ning järgmine suur toetustase hinnale on 40 dollarit.

Samas kõik ei usu, et nafta hind jätkab langust. Investeerimispank Goldman Sachs prognoosib, et WTI nafta hind tõuseb järgmisel aastal 70-75 dollarini.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077