Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 10. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Augustis kaubavahetus vähenes

Kaupade eksport kahanes 2014. aasta augustis 3% ja import 6% võrreldes eelmise aasta augustiga, teatas statistikaamet. Ekspordi ja impordi vähenemist mõjutas enim mehaaniliste masinate, elektriseadmete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade kaubavahetus.

Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades ligi 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 80 miljonit eurot ehk 31 miljonit eurot väiksem kui eelmise aasta augustis.

Kõige enam eksporditi augustis Eestist elektriseadmeid (22% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (11%), puitu ja puittooteid (9%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9%). Ekspordi kahanemist mullu sama ajaga võrreldes mõjutasid oluliselt mehaaniliste masinate väljaveo vähenemine (langus 20 miljonit eurot), samuti tekstiili ja tekstiiltoodete (langus 8 miljonit eurot), elektriseadmete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (mõlema langus 6 miljonit eurot) väljaveo vähenemine. Enim suurenes mineraalsete toodete väljavedu.

Kõige rohkem imporditi augustis Eestisse elektriseadmeid (18% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Enim kahanes eelmise aasta augustiga võrreldes mehaaniliste masinate sissevedu (langus 18 miljonit eurot), samuti elektriseadmete (langus 17 miljonit eurot), põllumajandussaaduste ja toidukaupade (langus 10 miljonit eurot) sissevedu. Enim kasvas tekstiili ja tekstiiltoodete sissevedu.

Ekspordi sihtriikide seas oli augustis esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Läti (11%). Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu, Lätti mineraalseid tooteid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu.Enim kahanes eksport Venemaale (23 miljoni euro võrra), Lätti (6 miljoni euro võrra) ning Leetu (4 miljoni euro võrra). Venemaale viidi vähem põllumajandussaadusi ja toidukaupu (sh juust, piim, rõõsk koor, või, vadak, kange alkohol) ning mehaanilisi masinaid. Lätti eksporditi vähem tekstiili ja tekstiiltooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (sh piim, rõõsk koor, või, juust). Leetu eksporditi vähem elektriseadmeid. Enim suurenes mullu augustiga võrreldes eksport USA-sse.

Kõige rohkem veeti augustis kaupu sisse Soomest (15% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12%), Leedust ja Rootsist (mõlema osatähtsus 10%). Soomest imporditi enim mineraalseid tooteid ja elektriseadmeid, Saksamaalt mehaanilisi masinaid ja mineraalseid tooteid, Leedust mineraalseid tooteid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu, Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Eelmise aasta augustiga võrreldes vähenes kaupade sissevedu Rootsist (20 miljoni euro võrra), Suurbritanniast (18 miljoni euro võrra) ja Poolast (11 miljoni euro võrra). Rootsist imporditi vähem elektriseadmeid, Suurbritanniast mehaanilisi masinaid ning Poolast transpordivahendeid. Enim kasvas kaupade import Saksamaalt.

Võrreldes 2014. aasta juuliga vähenes augustis eksport 3% ja import 8%.

Autor: aripaev. ee

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077