Autor: Tanel Raig • 22. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA tugevdas piiril kontrolli kütuse aktsiisivabastuse üle

Maksu- ja Tolliamet pöörab rohkem tähelepanu Eesti idapiiri piiripunktides kaubavedusid teostavatele veoautodele, et kontrollida kinnipidamist kütuse aktsiisivabastuse reeglitest.

Suvekuudel kogutud andmed viitavad, et pea veerand Vene Föderatsioonist saabunud kaubaautodest võib rikkuda aktsiisivabastuse tingimusi, kirjutas Veondusõnumid. MTA ametnikud kontrollisid juulis ja augustis Narvas, Luhamaal ja Koidulas juhuvaliku alusel kokku 109 veoautot, millest 26 puhul tekkis kahtlus, et pärast sõiduki sisenemist Eestisse ei kasutatud selles olevat ja Venemaal tangitud kütust sihtotstarbeliselt – kütus oli kas välja pumbatud või kasutatud ka muude ELi siseste vedude teostamiseks. MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul aga maksuvabastuse reeglid sellist võimalust ette ei näe ning alates septembrist suurendas amet vedajate puhul tähelepanu aktsiisivabastuse reeglitest kinni pidamisele. „Kontrollitavad vedajad ning veokid valime nii riskianalüüsile tuginedes kui ka juhuslikult,“ selgitas Koidu.

MTA tuletab Venemaalt Eestisse saabuvatele vedajatele meelde, et veoki standardses kütusepaagis olevale kütusele kohaldub maksuvabastus eeldusel, et seda kasutatakse üksnes sellel samal Eesti ja kolmanda riigi vahelisel veol. „Kaupade veol rakenduv  maksuvabastus ei tähenda seda, et vedajad võivad kütust aktsiisivabalt Eestisse tuua ning vastavalt oma äranägemisele kasutada. Kui tegemist on kaubaveoks ettenähtud sõidukiga ja tegemist on tegeliku ettevõtlusega, siis see on aktsiisivabastuse üks pool. Kuid teine pool on see, et aktsiisivaba mootorikütust tohib kasutada vaid sõidukis, millega kütust sisse veeti, selle konkreetse veo raames ning kütuse sõidukist väljavõtmine või selle igasugune üleandmine on keelatud ka veoautode ja muude kaubaveokite puhul,“ rääkis Koidu.

Kõik, kes rikuvad aktsiisivabastuse tingimusi, peavad imporditud kütuselt maksud tasuma. Aktsiisivaba kütuse väärkasutamise korral algatab MTA lisaks maksude määramisele ka väärteomenetluse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077