Autor: Sirje Rank • 19. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa võib keelustada lääne autode impordi

Venemaa võib täiendada vastumeetmeid lääneriikide sanktsioonide vastu USAs ja ELis toodetud autode impordikeeluga, kui lääs oma sanktsioone Venemaa suhtes karmistama peaks, kirjutas Vene majandusleht Vedomosti.

Osa välismaiste autotootjate jaoks pehmendaks lööki asjaolu, et neil on Venemaal tehased. Valusalt saaksid aga pihta kallimad autod nagu Daimler AG Mercedesed, mille enamik mudeleid imporditakse, vahendas agentuur Reuters.

Vedomosti andmeil konkreetseid ettevalmistusi impordikeelu jõustamiseks siiski veel tehtu ei ole.

2014. aaasta esimeses pooles moodustasid imporditud autod 27% Venemaal müüdud sõiduautodest. Veoautode ja busside puhul olid protsendid vastavalt 46% ja 13%.

Lääne autode impordikeeld tuleb kasuks eelkõige Aasia tootjatele. Samuti aitaks see Venemaa tootjaid.

Soome päevaleht Helsingin Sanomat kirjutab täna, et võimalikule impordikeelule on ka kodumaised põhjused - autotööstuse strateegia järgi peaks importautode osakaal aastaks 2020 vähenema 20%-le (mullu oli see 29%). Autotööstusest peab tulema Venemaa tööstuse üks tugisambaid ning nii on ergutatud välismaiseid autotootjaid maksusoodustustega impordi asemel pigem Venemaal tootmist arendama.

Venemaal tootmisesse on investeerinud nii USA Ford Motor Co, Saksamaa Volkswagen AG, Prantsusmaa Renault SA, Jaapani Toyota Motor Corp kui ka Lõuna-Korea Hyundai Motor Co. Daimleril on ühisfirma Venemaa veoautode tootjaga Kamaz OAO, kuid sõiduautosid Venemaal ei toodeta.

Autode müük on tänavu languses. Juulis vähenes autode müük Venemaal AEB (Association of European Businesses) andmeil aastatagusega võrreldes 22,9%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077