Autor: Harry Tuul • 5. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa lööb vastu lennukeeluga

Vastukaaluks Euroopa Liidu sanktsioonidele, mis sundisid lõpetama Aerofloti odavlennufirma Dobrolet tegevuse, kaalub Venemaa ülelendude piiramist või suisa keelustamist oma territooriumilt Euroopast Aasiasse, kirjutas Vedomosti.

Lehe allika väitel algas jutt võimalikust ülelendude keelustamisest juba Euroopa Liidu esimeste sanktsioonide puhul, kuid viimaseks piisaks karikasse sai Dobroleti saatus, mis sai kaela EL sanktsioonid ning suure trahvi Ukrainast, mis kokkuvõttes sundis peaminister Dmitri Medvedevi patronaaži all sündinud ettevõtte tegevuse lõpetama.

Vastava otsuse peab vastu võtma valitsus ning praegu käivad läbirääkimised transpordi- ja välisministeeriumi vahel. Mõlema ministeeriumi esindajad keeldusid kommentaaridest. Samas pole otsus veel vastu võetud. Vedomosti kirjutas, et Venemaa peaministri büroo teatel pole sellised ettepanekuid laekunud, kuid välisministeeriumi allika sõnul ei jää Euroopa Liidu sammud vastuseta.

Just Venemaa poolt hõivatud Krimmi lendamiseks loodud Aerofloti tütar Dobrolet lõpetas sanktsioonide tõttu tegevuse esmaspäevast.

Lendudeks Euroopast Aasiasse kasutavad firmad kütuse kokkuhoiuks ja lennuaja vähendamiseks reeglina lühimat teed üle Venemaa (nn Transsiberi koridor), mille eest maksavad tasu Aeroflotile. Nii on võimalik võita ligi 4000 km lennuteed ja paarkümmend tuhat eurot reisi kohta. Vedomosti andmetel kogub Aeroflot ülelendudega ligi 300 mln dollarit aastas.

Suurimad ülelendude eest maksjad on Euroopa hiiud Lufthansa, British Airways ja Air France. Väidetavalt on Lufthansa arvutanud võimalikuks kahjuks ligi 1 mld eurot juhul, kui sanktsioonid kestavad kolm kuud, kuid sellele kinnitust lehel saada ei õnnestunud. Ametliku kommentaari võimaliku arvutuste, tehtud järelpärimiste või hinnangute kohta Saksamaa välisministeerium ei andnud. Lufthansa, sarnaselt British Airwaysiga, loobus kommentaaridest. Samuti ei vastanud Vedomosti päringule Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ja transpordivolinik Siim Kallas. Kommentaarides keeldusid ka Air France ja Prantsusmaa välisministeerium.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077