Autor: Tanel Raig • 9. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lisandväärtus veonduses kukub

Statistikaameti andmetel vähenes esimeses kvartalis veonduse ja laonduse sektoris loodav lisandväärtus aastaga 10,9%, mis on viis kvartalit kestnud langustrendis väikseim kukkumine.

Statistikaamet avaldas täpsustatud Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKP) esimese kvartali andmed, mille järgi kahanes SKP võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga 1,4%. Sarnaselt eelmise nelja kvartaliga oli statistikaameti andmetel esimeses kvartalis majanduskasvu suurim pidurdaja veonduse tegevusalal loodud lisandväärtuse vähenemine. Veonduse tegevusala langust mõjutas enim laondust ja veondust abistavate tegevusalade kahanemine.

Lisandväärtuse vähenemistrend on veonduse tegevusalal siiski pidurdumas. Kui tänavu esimeses kvartalis oli vähenemine 10,9%, siis veel neljandas kvartalis vähenes sektori lisandväärtus 26,6% ja eelmisel aastal kokku 19,3%.

Swedpanga peaökonomist Tõnu Mertsina ütles majanduslanguse numbreid kommenteerides, et transpordisektori languse taga on peamiselt transiidi vähenemisest tingitud transpordi- ja laondusteenuse vähenemine. Huvitava faktina märkis ta aga, et laondust ja veondust abistavate tegevusalade kasum kasvas aastases võrdluses ligikaudu 7%. Siiski usub ta, et transpordisektor jätkab sel aastal negatiivselt panustamist majanduskasvu.

Kuu aega tagasi, pärast esialgse esimese kvartali SKP languse avaldamist, kinnitasid Eesti suurimad ekspedeerimis- ja laologistikafirmad, et nende esimese kvartali tulemused on olnud paremad kui aasta varem. Statistikaameti majandus- ja keskkonnastatistika osakonna juhtivstatistik-metoodik Annika Laarmaa ütles, et kui ettevõtted vaatavad oma kvartalitulemusi, siis enamasti nad tuginevad kauba- või reisijateveomahu või müüginäitajatele. SKP aga räägib lisandväärtusest. „Lisandväärtus on tootmisprotsessis kaupadele ja teenustele lisandunud väärtus. Teisiti öeldes: lisandväärtus leitakse toodangu ning selle toodangu tootmiseks kasutatud kaupade ja teenuste vahena,“ selgitas ta.

SKP kujunemise kohta saab põhjalikumalt lugeda SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077