Autor: Tanel Raig • 2. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Post teeb piiri taga kiiret kasvu

Uue rahvusvahelise nime Omniva kasutusele võtmisest teatanud AS Eesti Post kasvatab oma ärisid Lätis ja Leedus kordades ning plaanib seal alustada infologistika teenuste pakkumisega.

Eesti Post alustas Lätis pakiautomaatide teenuse pakkumist 2013. aasta mais. Esimesel aastal liikus läbi võrgustiku ligi 80 000 pakki. Omniva juhatuse liikme Ansi Arumeeli väitel on tänavuseks aastaks planeeritud üle kolmekordne kasv. „Esimesed kuud on ka näidanud, et oleme õigel teel,“ kinnitas Arumeel.

Leedus hakati pakiautomaadi teenuseid pakkuma 2012. aasta kevadel. Lisaks pakutakse Leedus ka kullerteenuseid. Armeeli sõnul sai Leedu äritegevus olulise tõuke, kui omandati 2012. aasta septembris sealne kullerfirma Unipakas UAB. Eelmisel aastal transportis Eesti Post Leedus üle 450 000 saadetise. Leedu äri kasvuks planeerib Arumeel tänavu 22%, pakiautomaatidelt ootab ta seejuures mahtude kolmekordistumist. „Selle aasta esimese viie kuuga on Leedu pakiautomaatide kaudu liikunud 7,5 korda rohkem pakke, kui mullu,“ lisas ta.

Kasumit Eesti Posti Läti ja Leedu tütarfirmad veel ei tooda, kuid Leedus plaanitakse jooksvasse kasumisse jõuda selle aasta, kinnitas Arumeel. „Üldjoontes on tegu pikaajalise investeeringuga, mis baseerub teadmisel, et e-kaubandus kasvab Baltikumis nagu ka globaalselt kiire tempoga,“ kommenteeris ta.

Läti ja Leedu turule plaanitakse minna ka infoteenustega. Eesti Posti infologistika divisjoni juhi Kaur Lohki kinnitusel on alustatud ostuarvete lahendustega kogu Baltikumis. Esimese kliendina pakutakse ülebaltikumilist teenust ühele suurele finantskontsernile. Järgmiste sammudena hakatakse pakkuma müügiarvete saatmise teenust Lätis ja seejärel Leedus, kirjeldas Lohk. „Lätis esimesena seetõttu, kuna Läti läheb uuest aastast üle SEPA-le, ning kuna meil on antud tee Eestis juba läbitud, on meil hea võimalus oma lahendusega sealsel turul kanda kinnitada,“ selgitas ta.

Dokumendihalduslahenduste pakkumist alustatakse mõlemas riigis sügisest. „Mahud on täna väikesed, kuid näeme, et nendes riikides saavutame Eestiga sarnase mahu 3-4 aasta jooksul,“ rääkis Lohk.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077