Autor: Tanel Raig • 30. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ukraina kriis kasvatab Läti transiidisektorit

Aasta algus on Balti riikides olnud edukaim Lätile, kus on suures kasvus mere- ja raudteeveod. Kohalik meedia kirjutab, et logistikasektor lõikab kasu Ukraina olukorrast.

Riia sadama kaubamahud on tänavu nelja esimese kuuga kasvanud 21%, sadamat on kokku läbinud 13,4 miljonit tonni kaupa. Suurimas kasvus on vedelkaupade grupp, mida on eelmise aastaga võrreldes rohkem 35,9%. Edukad on oldud ka raudteevedudel. Lätis on raudteel liikuva transiitkauba maht esimeses kvartalis kasvanud 11% võrreldes mullusega.

Läti Raudtee juhatuse liige Eriks Šmuksts on öelnud ajalehele Diena, et Venemaa läkitab nüüd Läti kaudu osa kaubast, mis varasemalt liikus läbi Ukraina. „Raskenenud olukorrast me majanduslikus mõttes võidame ning praegu on kõige tähtsam seda ära kasutada,“ ütles Šmuksts.

Ka Läti sideministeerium on märkinud, et Ukraina sündmused on Läti logistikasektorile kasuks tulnud: märkimisväärset kasvu võib täheldada juba alates märtsist.

Teistest Balti riikide suurematest sadamatest on kerges kasvus ka Tallinna Sadam, kus on kaubamahud nelja kuuga kasvanud 2,8%. Kokku on sadamat läbinud 10,55 miljonit tonni kaupa. Tallinna Sadamas on samuti suurimaks kaubagrupiks olevat vedelkaupa eelmisest aastast mõnevõrra rohkem, +2%.

Eesti Raudtee taristul on seevastu sarnaselt eelmisele aastale jätkunud suur kaubavedude langus. Esimese nelja kuuga on raudteel liikunud kaupu 17,8% vähem kui aasta tagasi.

Viimastel aastatel Balti riikide suurimaks sadamaks kasvanud Klaipedas on aasta esimesed neli kuud alanud langusega. Leedu sadamas on eelmise aastaga võrreldes kaupa vähem liikunud 1,6%. Kokku on sadamat läbinud 14 miljonit tonni kaupa. Sealjuures on langus nii väike vaid tänu väga heale tulemusele aprillis, kui kaubamahud sadamas kasvasid aastases võrdluses 18,7%. Ka Leedu raudteefirma Lietuvos Geležinkeliai kaubamahud on esimeses kvartalis 5,4% väiksemad kui aasta tagasi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077