28. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paldiski Põhjasadam ootab kosilast

Aleksei Tšuletsi firmale kuuluv ja aastaid kahjumis olnud Paldiski Sadamate AS ootab investorit, kes pingeid maha võtaks ja tahaks ettevõte hallatavat Põhjasadamat edasi arendada.

Nõukogu esimehe Aleksei Mürisepa sõnul ei jõuta kasumisse tõenäoliselt ka sel aastal, ent samas tehakse uusi investeeringuid.

Eelmise aasta lõpus avaldatud Paldiski Sadamate 2012. aasta majandusaruanne näitab, et varasemate aastate majandustegevusest on kokku saadud 39,2 miljonit eurot kahjumit. Samas kasvas müügitulu 2012. aastal pea üheksa miljoni euroni, mida on 5,5 miljonit enam kui aasta varem.

Ettevõte konventeeris aktsiateks 10 miljonit ­eurot laene, mis võeti aastatel 2008–2010 Hollandi Antillidel registreeritud emaettevõttelt CNP ­Investment N.V.

Ära müüa ei soovi. CNP ­Investment N.V. müüs eelmise aasta suvel tütarfirmade kaudu talle kuuluva osaluse ASis Baltic Marine Bunker. Ostjaks oli Gazpromneft Marine Bunker Ltd. Paldiski Sadamate müüki pidas Mürisep võimalikuks aga ainult siis, kui tehakse väga hea ja suur pakkumine. Pigem ollakse tema sõnul huvitatud sadama arendamiseks investorite kaasamisest.

Äripäeva allika sõnul pakuti hulk aastaid tagasi sadamat ka riigile kuuluvale Tallinna Sadamale ning hinnaks olevat küsitud suurusjärgus poolteist miljardit krooni (ligi 96 miljonit eurot).

Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand ütles, et otsest pakkumist tollal ei tehtud. “Ma ei nimetaks seda pakkumiseks, kohtusime 7–8 aastat tagasi ja rääkisime potentsiaalsest võimalikust koostööst ja kaugemale see tegelikult ei jõudnud.”

Tallinna Sadama juht imetleb Paldiski sadamaid. Kaljuranna sõnul on Paldiski Sadamate hallatav Paldiski Põhjasadam teinud väga tublit tööd, kuid neil pole küll praegu huvi sinna laieneda. Tallinna Sadamale kuuluvas Paldiski Lõunasadamas on ruumi piisavalt.

Kaljurand ütles Paldiski Sadamate tegevust ja majandusseisu kommenteerides, et nad vaatavad seda ühelt poolt imestuse ja teisalt austusega, et neil on endasse usku. “Kui nende usk realiseerub, siis on ka meil lootust. Praegu on kõigil sadamatel keerulised ajad, eks me kõik peame otsima ­uusi lahendusi ja uusi lähenemisi sellele ärile,” märkis Kaljurand.

Paldiskiga tihedalt seotud suurettevõtja Heiti Hääl ütles, et ei ole Põhjasadama investorite kaasamise huvist kuulnud. “Paldiski Põhjasadama investorite ringi laiendamisest kuulen Teie käest, mistõttu meil selle partnerluse kohta seisukohta ei ole,” sõnas Hääl.

 

Autor: Koit Brinkman

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077