Autor: Marta Jaakson • 24. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alexela ostab kogu Kiviõli Keemiatööstuse

AS Alexela Energia ostab ka ülejäänud osa OÜ Kiviõli Keemiatööstuse Varast ning plaanib järgmise viie aasta jooksul firmasse investeerida 50 miljonit eurot.

Konkurentsiamet teatas, et on 21. märtsil saanud koondumisteate, mille kohaselt AS Alexela Energia omandab OÜ Kiviõli Keemiatööstuse Vara. Äripäeva hinnangul on tehinguhind suurusjärgus 40–50 miljonit eurot. Osapooled hinda ei avalikusta.

Vastavalt konkurentsiseadusele on tehingust huvitatud isikutel õigus seitsme kalendripäeva jooksul esitada oma arvamus ja vastuväited Alexela Energia ja Kiviõli Keemiatööstuse Vara koondumise kohta.

Kiviõli Keemiatööstuse Vara tänane omanik Raivo Tamm ei soovinud tehingut veel kommenteerida. „Tehke teatise põhjal omad järeldused. Vaatame, mis aeg toob. Räägime sellest hiljem, siis, kui on asi niikaugel,“ kommenteeris Tamm.

17. veebruaril 2012 ostis Alexela Energia AS uue tütarettevõtte Kiviõli Keemiatööstuse Varad OÜ. 50%-lise osaluse eest tasuti toona 30,3 mln eurot. Soetatud ettevõtte 100% tütarettevõtteks on Kiviõli Keemiatööstuse OÜ, mille põhitegevusalaks on põlevkivi kaevandamine ja põlevkivist õlisaaduste tootmine ja müük.

Toona rääkis Alexela Group OÜ omanik Heiti Hääl Äripäevale, et 2012. aastal osteti vaid pool, kuna rohkem ei olnud saadaval. Hääl rääkis toona, et keemiatehas pakub huvi seetõttu, et Eestis on vähe ekspordile suunatavat tootmist, mille tooraine pärineb kohapealt. Ning teiseks langeb tegevus tihedalt kokku sellega, mis on Alexela grupi põhitegevus – kütuste jaemüük, kütuste transiit. „Me tegelikult arvame, et teame sellest ärist suhteliselt palju. Vaba turu üldine võti on ju kaup võimalikult hästi maha müüa. Seetõttu ka Kiviõli tehas meile sobis, ja see on ka põhjus, miks me sinna läksime,“ kommenteeris Heiti Hääl.

Nüüd, kaks aastat hiljem müüvad Raivo ja ToomasTamm ka ülejäänud osa Kiviõli Keemiatööstuse Varast.

Alexela Energia AS tegevjuht Marti Hääl kommenteeris täna, et 2012. aasta alguses siseneti strateegilise kavaga investeerida põlevkivisektorisse, ning kahe aasta jooksul on investeeritud sellesse 15 miljonit eurot, eelkõige keskkonnavaldkonda. „Meie strateegia näeb järgneva viie aasta jooksul ette sinna 55 miljonit investeerida ja luua sada töökohta,“ märkis Hääl. Ta lisas, et ost on osa strateegiast ning kõik on plaanipärane.

Kiviõli Keemiatööstuse Varad 2012. aasta käive oli 35 129 807 eurot ja kasum 10 508 960 eurot.

20 miljonit tonni põlevkivi aastas. Praegu on kogu Eestis kaevandada lubatud põlevkivi aastane kogus 20 miljonit tonni lubadega nelja kaevandaja vahel ära jagatud, ülekaalukalt suurim osa kaevandamislubadest on Eesti Energia kontsernil.

Põlevkivi kaevandamisega Eestis tegeleb neli ettevõtjat: Eesti Energia AS tütarettevõtja Eesti Energia Kaevandused AS), Viru Keemia Grupp ASi tütarettevõtja VKG Kaevandused OÜ, Kiviõli Keemiatööstuse OÜ ja AS Kunda Nordic Tsement.  Eesti põlevkivimaardla paikneb kahes maakonnas - Ida-Virumaal ja Lääne-Virumaal - ning kokku on 23 maardlaosa, millest kehtiva kaevandamisloaga on 13.Põhilise osa Eestis toodetud põlevkivist tarbivad elektrijaamad ja kasutatakse põlevkiviõli toorainena.

TAUST

Kiviõli Keemiatööstuse OÜ tegeleb põlevkivi kaevandamise ja põlevkiviõli tootmisega. Kaevandamislubadega on firma lubatud maksimaalne kaevandamise aastamäär 1,980 miljonit tonni.2011. aasta müügitulust moodustas põlevkiviõlide müük 81%, peenpõlevkivi müük 13% ning soojus- ja elektrienergia müük 3%. Põlevkiviõlide müügitulu suurenes võrreldes 2010. aastaga 8,9 mln eurot. Lisaks kasvas ka peenpõlevkivi müük 3 mln euro võrra. Põlevkiviõlidest valdav osa eksporditi ja müügitulu kasvule avaldas mõju lisaks suuremale müügimahule ka müügihinna tõus maailmaturul.Allikas: konkurentsiamet. „Põlevkivisektori konkurentsiolukorra analüüs“ 2013

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077