Autor: Tanel Raig • 19. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa lõpetab ka Soome piiril TIR märkmike tunnistamise

Venemaa Tolliameti teatel lõpetatakse 20. märtsist TIR märkmike tunnistamine Soome-Venemaa piiril.

Kui ülejäänud Euroopa riikide piiridel oli Venemaa lõpetanud TIR märkmike tunnistamise juba möödunud aasta detsembris, siis Soome kaudu oli seni võimalik vedada Venemaale kaupu veel TIR süsteemi kasutades. Alates 20. märtsist sulgeb Venemaa ka selle võimaluse.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni TIR osakonna juhataja Lauri Lusti ütleb siiski, et vestluses Venemaa kolleegiga on välja tulnud, et TIR märkmike tunnistamine lõpetatakse vaid Soome-Venemaa kõige tihedama liiklusega Vaalimaa/ Torfyanovka piiripunktis. Lusti lisas, et TIRiga saab Venemaale siseneda  veel ka Valgevene kaudu, kuna Valgevene tunnistab endiselt TIR süsteemi ja Valgevene ning Venemaa kuuluvad ühte Tolliliitu ning nende riikide vahel puudub tolli- ja piirikontroll.

Soome piiril TIR märkmike tunnistamise lõpetamine mõjutab ka Eesti vedajaid, kes teevad vedusid Kasasthani. Seni oli võimalik sõita Eestist laevaga Soome ja võtta siis suund üle Soome-Venemaa piiri Kasasthani peale. Nüüd seda võimalust enam ei ole, rääkis Lusti. Veod Kasasthani muutuvad kordades kallimaks. Kui seni tuli maksta TIR märkmiku kasutamise eest ligikaudu 102 eurot, siis nüüd peab hakkama Venemaa siseriikliku garantiisüsteemi kasutades maksma 1700-1800 eurot veo kohta. Hind sõltub läbitavast vahemaast ja kauba maksumusest. Lisaks sunnitase mõningatel juhtudel kasutama ka konvoi teenust.

Kui mõni aeg tagasi arvas Lusti, et peatselt kehtestab Rahvusvaheline Maanteetranspordiliit (IRU) sanktsioonid ka Venemaa vedajate suhtes, lõpetades Venemaal väljastatud TIT märkmike garanteerimise, siis enam Lusti sellesse sammu ei usu. „Selle otsusega on täna totaalselt hiljaks jäädud,“ leidis ta. IRU on otsustamise lükanud aprilli algusesse, kui toimub IRU üldkogu. Üldkogus on aga Lusti ütlusel osalemas niipalju riike, et vaevalt seal jõutakse ühtse otsuseni..

IRU leheküljelt leiab tegutsemissoovitused kaubavedajatele, kui Venemaa piiril keeldutakse tunnistamast TIR märkmikku. Soovitustega saab lähemalt tutvuda SIIT

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077