Autor: Kadri Põlendik • 13. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: Estonian Airi olukord on tõsine

Estonian Airi majandustulemused ei ole sugugi rõõmustavad, ütles peaminister Andrus Ansip riigikogu infotunnis.

„Koos aktsiakapitali laienemisega on antud Estonian Airile juba praegu enam kui 70 miljonit eurot täiendavat rahalist abi. See on väga suur summa. Estonian Air on suuresti oma restruktureerimise plaani praegu suutnud täita, aga majandustulemused ei ole sugugi rõõmustavad,“ vastas Ansip riigikogulase Kadri Simsoni küsimusele, kui tõenäoline on Estonian Airi pankrot.

Ansipi hinnangul on olukord kaunis tõsine. Tema sõnul kaalub Euroopa Komisjon praegu põhjalikult, kas riigi poolt Estonian Airile antud täiendav aktsiakapitalisüst ja antud laen on kooskõlas riigiabi reeglitega või mitte.

Meenutuseks, 2010. aastal investeeris riik Estonian Airi 17,8 miljonit eurot, 2011. aastal 30 miljonit eurot. Lisaks on valitsus otsustanud anda laenu 37 miljonit eurot, milles on praeguseks välja makstud 24,9 miljonit eurot.

Ansip leidis samas, et Estonian Airi praegune seis on märksa stabiilsem, kui see oli kolm aastat tagasi.

Simson viitas prognoosidele, mille kohaselt jõuab ettevõte kasumisse ülejärgmisel aastal. Ansip nentis, et ka tema peaministrina ei prognoosi Estonian Airile kasumit selleks aastaks.

„Samas tuleb tunnistada, et ELis on küllalt mitmeid lennundusettevõtteid, mis ei tegutse ELi südamikus ja on kahjumis. See lennundusettevõtte kahjum on isegi objektiivsete põhjustega seletatav,“ ütles Ansip.

Simson soovis ka teada, kes peaks vastutama Tero Taskila tehtud avantüüride eest, mis viisid ettevõtte sellisesse miinusesse.

„Tänaste teadmiste juures võib ju nii nimetada, et tegemist oli avantüüriga, aga toonaste teadmiste juures see nii väga selge ei olnud,“ selgitas Ansip. "Ettevõte oli kahjumis, oli vaja mingeid uusi lahendusi, et ettevõte muutuks kasumlikuks. Paraku tuleb tunnistada, et enam kui miljard krooni sai investeeritud, kuid ettevõte kasumisse pole jõudnud," ütles peaminister.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077