Autor: Ave Lepik • 11. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetus kahanes

Jaanuaris vähenes kaupade eksport jooksevhindades aasta varasema jaanuariga võrreldes 20% ja import 15%.

Statistikaamet teatas, et kaubavahetuse vähenemist mõjutas oluliselt ka eelmise aasta jaanuari kõrge võrdlusbaas, mis oli mõjutatud üksiktehingutest laevadega. Mulluseid üksiktehinguid arvestamata vähenes tänavu jaanuaris eksport ja import kumbki 7%.

Jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 904 miljoni euro väärtuses ja imporditi Eestisse 973 miljoni euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 69 miljonit eurot (2013. aasta jaanuaris 22 miljonit eurot).

Jaanuaris eksporditi enim elektriseadmeid (viiendik Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%) ning mineraalseid tooted (10%). Oluliselt vähenes transpordivahendite ja elektriseadmete eksport (langus vastavalt 76% ja 23%). Samal ajal suurenes puidu ja puittoodete väljavedu (8%).

Jaanuaris imporditi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid (18% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Suurim langus oli samuti transpordivahendite kaubagrupis (54%), oluliselt vähenes ka mineraalsete toodete (sh raskekütteõli, maagaas) sissevedu. Samas suurenes plasti ja plasttoodete sissevedu (7%).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Läti (11%). Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Lätti mineraalseid tooteid (sh elektrienergiat) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Enim vähenes eksport Soome ja USAsse (langus vastavalt 51% ja 35%), samas suurenes eksport Lätti ja Suurbritanniasse (kasv vastavalt 10% ja 38%).

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (17% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12%) ja Rootsist (11%). Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid (sh mootorikütuseid) ja elektriseadmeid, Saksamaalt transpordivahendeid ja mehaanilisi seadmeid ning Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Enim vähenes kaupade sissevedu Soomest ja Venemaalt (langus vastavalt 37% ja 35%). Suurenes kaupade import Saksamaalt (9%).

Võrreldes 2013. aasta detsembriga kasvas jaanuaris eksport 2%, kuid import vähenes 3%. Ekspordi- ja impordihinnad langesid 2013. aasta jaanuariga võrreldes 1,5%.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077