Autor: Tanel Raig • 5. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autovedajad ootavad lähikuudelt kehva nõudlust

Eesti Konjuktuuriinstituudi (EKI) koostatavas Transpordibaromeetris näevad autotranspordiettevõtted oma lähikuude olukorda tavapärasest kehvemana. Pikaajalisemas prognoosis muutub aga turukonjunktuur ettevõtete hinnangul paremaks.

Turusituatsioon on hooaja kohta rahuldav ja ettevõtete kindlustunne on võrreldes aastatagusega parem, kirjutas EKI Transpordibaromeetri kokkuvõttes. Jaanuaris läbiviidud küsitluses informeeris nõudluse ja müügi kasvust iga neljas-viies ettevõte, eelmisel aastal iga kaheksas ettevõte. Töötajate arv sektoris eelmise aasta lõpukuudel natuke kahanes (kasvas 15% ja langes 17% ettevõtetes, saldo -2). Ettevõtete võimsused on rakendatud 90% ulatuses. Äritegevust takistab peamiselt ebapiisav nõudlus (märkis 61% ettevõtetest).

Autotranspordi ettevõtete lähikuude prognoosi kohaselt on oodata tavapärasest ebasoodsamat turukonjunktuuri. Nõudluse langust näeb järgneval kolme kuul ette 35% ja kasvu 10% ettevõtetest (saldo -25, 2013. a jaanuaris -15). Vaatamata probleemidele nõudlusega kavatseb personali lähikuudel juurde võtta 17% firmadest (saldo +7). Varasematel aastatel on sel ajal autotransporditeenuste hinnad tõusnud, kuid tänavu püsivad stabiilsena (saldo -3).

Pikaajaline prognoos näeb kuue kuu pärast ette praegusega võrreldes soodsamat turukonjunktuuri, ettevõtted on positiivsemalt meelestatud kui eelmisel aastal.

Transpordibaromeetriga mõõdab EKI ettevõtete kindlustunnet. Kindlustunde indikaator on koondnäitaja, mis koondab sektoris eelmise 3 kuu müügi, eelmise 3 kuu nõudluse ja järgneva 3 kuu nõudluse kohta antud hinnanguid. Saldod näitavad ettevõtete positiivsete ja negatiivsete hinnangute vahet protsentides.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077