Autor: Indrek Kald • 10. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport kahanes pea kümnendiku

Novembris vähenes kaupade eksport aasta varasemaga võrreldes jooksevhindades 9%, import jäi samale tasemele. Eksport langes kuuendat kuud järjest.

Eksport langes ka oktoobriga võrreldes 4%, teatas statistikaamet. 11 kuu kokkuvõttes kahanes eksport samuti 9% võrra.

Novembris eksporditi Eestist kaupu 1,06 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,15 miljardi eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 96 miljonit eurot võrrelduna 10 mln eurose ülejäägiga aasta varem.

Eestist eksporditi enim elektriseadmeid (19% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (13%) ning mineraalseid tooteid (sh bensiin, põlevkiviõli, elektrienergia) (11%).

Ekspordi vähenemine novembris aasta varasemaga võrreldes oli peamiselt tingitud elektriseadmete ning keemiatoodete (sh orgaaniliste kemikaalide) väljaveo kahanemisest (langus vastavalt 23% ja 30%). Samal ajal suurenes puidu ja puittoodete ning transpordivahendite väljavedu (kasv vastavalt 14% ja 18%).

Novembris imporditi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid (17% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12%). Suurim langus oli elektriseadmete sisseveos (21%). Samas suurenes transpordivahendite (sh sõidukid ja raudteeveerem) sissevedu 32% ning mineraalsete toodete (sh kütused) import 20%.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Venemaa (13%). Koguekspordi vähenemist võrreldes 2012. aasta novembriga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine Venemaale ja Rootsi (langus vastavalt 19% ja 10%). Eksport Venemaale vähenes peamiselt orgaaniliste kemikaalide, Rootsi aga elektriseadmete väljaveo vähenemise tõttu.

Samal ajal suurenes eksport Lätti 7% ja Suurbritanniasse 34%. Ekspordi kasvu Lätti toetasid mineraalsed tooted (sh elektrienergia). Eksport Suurbritanniasse suurenes elektriseadmete väjaveo suurenemise tõttu.

Enim imporditi novembris kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%) ja Leedust (10%). Impordi kasvu pidurdas 2012. aasta novembriga võrreldes sisseveo vähenemine Rootsist ja Lätist (langus mõlemast 9%). Sissevedu nendest riikidest vähenes eelkõige elektriseadmete sisseveo vähenemise tõttu.

Samal ajal kaupade import Leedust suurenes 15% ja Venemaalt 18% peamiselt mineraalsete toodete sisseveo suurenemise tõttu.

Võrreldes eelmise aasta oktoobriga kahanes novembris eksport 4% ja import 6%. Ekspordi kuist kahanemist mõjutas enim elektriseadmete ja metallijääkide väljaveo vähenemine. Impordi vähenemist mõjutas raudteeveeremi ja mehhaaniliste seadmete sisseveo kahanemine.

Ekspordihinnad langesid novembris võrreldes aasta varasemaga 1,5%, impordihinnad aga kasvasid 1,2%, teatas statistikaamet.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077