Autor: Tanel Raig • 6. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistika Pluss avab uue energiasäästliku logistikakeskuse

Eesti üks suuremaid laopidajaid Logistika Pluss avab täna uue Nurmevälja logistikakeskuse. Logistikakeskuse osa vajaminevast energiast toodetakse päikeseenergiaga.

Logistika Plussi Nurmevälja logistikakeskuse brutopind on 23 000 m². Logistika Pluss OÜ juhataja Toomas Orutari kinnitusel oli ettevõte endisest 15 000 ruutmeetri suurusest majast ja teistest rendipindadest välja kasvanud. „Sellest tingituna otsustati juba mõni aasta tagasi, et alustatakse uue maja projekteerimise ja planeerimisega. Meil on vaja koondada kõik väiksemad laod suurele pinnale, et saaksime toimetada efektiivsemalt, rääkis Orutar. Ta lisas, et kõik Logistika Plussi rendile võetud laod on ehitatud erinevatel aastatel ning nende kütte- ja elektrikulud on täiesti erinevad. „Ütleme nii, et mõnes majas polegi  võimalik kasumit teenida,“ põhjendas Orutar uue logistikakeskuse ehitamist.

Kuna vanas majas opereerimisest on Orutari sõnul head kogemused olemas, siis juba teati, kuidas järgmine maja paremini ja energiasäästlikumalt ehitada. „Oleme projekteerimise käigus tõhustanud valgustussüsteeme, paigaldanud rohkem andureid ning uus ladu on pikem ja laiem. Uudsena on projektis sees otsus katta hoone lõunapoolne külg päikesepaneelidega ehk hakkame ise elektrienergiat tootma,“ lisas Orutar.

Logistikakeskuse ehitanud Merko Ehitus Eesti üldehitusdivisjoni direktor Tarmo Pohlak sõnul on Nurmevälja logistikakeskus osaliselt süvistatud paepinnasesse ning seetõttu on tavapärastest logistikakeskustest enam tähelepanu pööratud arhitektuursele lahendusele.

Logistikakeskuse uudsed tehnoloogilised lahendused võimaldavad senisest enam tööd automatiseerida, minimeerida vigu ja teenindada samal pinnal oluliselt suuremaid kaubamahtusid. Samuti tagab uus keskus kaupade turvalisuse nii tule-, vee- kui ka varguskahjude osas. Ladude suurimad ohuallikad ehk tehnoruumid ja akude laadimispunktid on eraldatud tuletõkketsoonidesse ja varustatud suitsu ja kuumuse edasileviku tõketega. Varguskahjude ennetamiseks rakendatakse video- ja tehnilise valve süsteemides uusimaid lahendusi.

Keskuse energiatõhususe tagab küttesüsteem, mis võimaldab valida hetke soodsaima kütuse. Paralleelselt võetakse energiatootmiseks kasutusele ka päikesepaneelid. Automaatika kontrollib ka keskuse valgustust ja annab võimaluse hoonet ka väljastpoolt hallata. Jäätmekäitluses rakendatakse kohapealset jäätmete sorteerimist, mis põhimõtteliselt on võimaldanud jäätmekäitluskulud pöörata tuludeks.

Iru külas asuvas keskuses saab tööd pea 170 inimest. Vastavalt aprillis 2013 sõlmitud ehituslepingule AS Merko Ehitus kontserni kuuluva ASi Merko Ehitus Eesti ja Logistika Haldus OÜ vahel jäi tööde maksumus vahemikku 7-8 miljonit eurot.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077