Autor: Tanel Raig • 18. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam kasvatab tuleval aastal tulusid 9%

Tallinna Sadama nõukogu kinnitas ettevõtte 2014. aasta eelarve, mille kohaselt kasvavad tegevustulud tuleval aastal 9%. Kasv tuleb rendi- ja hoonestusõiguse tulude suurenemisest.

Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid lausus, et järgmisel aastal püsib prognoositav kaubamaht ja reisijate arv sadamas 2013. aasta tasemel. Tegevustulude kasv on seotud eelkõige rendi- ja hoonestusõiguse tulude suurenemisega.

Kinnitatud eelarve kohaselt planeerib Tallinna Sadam tuleval aastal käidelda kaupu kogumahus 28,8 miljonit tonni, mis on 0,3 miljonit tonni ehk 1% rohkem kui tänavuaastane prognoos. 2014. aasta reisijate arvuks planeerib ettevõte 9,19 miljonit reisijat, mis on samas suurusjärgus lõppeva aasta prognoosiga.

Raidi sõnul näeb ettevõte tegevustulude kasvu kõigis tululiikides, ennekõike aga 2012. aasta lõpus soetatud multifunktsionaalse jäämurdja Botnica prahile andmisest jäämurdehooaja välisel ajal avameretöödel. Tulude kasvu on prognoositud ka hoonestusõiguse ja sadamatasudes.

Tallinna Sadam arvestab kaubamahtude prognoosimisel, et 2013. aastal pidurdunud varasem kaubamahu langus pöördub väikeseks kasvuks. Kasvu veab eelkõige puistlast ning see peaks mõjult ületama ka vedellasti mõningast vähenemise jätkumist.

Lisaks on viimastel aastatel tehtud tulevikkuvaatavad investeeringud loonud eeldused ka teiste kaubaliikide, eelkõige konteinervedude kasvuks. Seda nii uue terminaliala kasutuselevõtmise kui selle tagalaalal kaupade käitlus- ja logistikakeskuste avamise kaudu.

Reisijatearvu osas ootab Tallinna Sadam 2013. aastal saavutatud rekordilise enam kui üheksa miljoni reisijani ulatunud taseme püsimist. Eeloleva aasta kevadel valmib uus kruiisilaevade vastuvõtmiseks mõeldud kai, samuti on kavas rajada täiendavad teenindusvõimsused liinireisijate jaoks.

Kinnitatud eelarve kohaselt ootab ettevõte tuleval aastal 111 miljoni eurose tegevustulu juures ligi 37 miljonit eurot puhaskasumit. Eesti riigile kuuluva Tallinna Sadam 2014. aastal omanikule planeeritavaks dividendide summaks on 42 miljonit eurot, millele lisandub 11,2 miljoni euro suurune tulumaksukulu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077