EL laiendab mobiilseadmete kasutust lennukis

Euroopa Lennundusohutusamet (EASA) ajakohastas täna suuniseid kaasaskantavate tehnikaseadmete - sh nutitelefonid, tahvelarvutid ja e-lugerid - kasutamise kohta lennukis.

Suuniste kohaselt võib neid seadmeid kogu reisi vältel - sh ruleerimine, õhkutõus ja maandumine - hoida sisselülitatuna lennurežiimil (mobiilsideühendus on välja lülitatud), kui see ei ohusta turvalisust.

ELi transpordivolinik, Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas on esitanud lennundusohutusametile palve kiirendada tehnikaseadmete ohutut kasutamist käsitlevate suuniste läbivaatamist. Uued suunised avaldatakse eeldatavasti 2014. aasta alguses.

"Kõik soovime reisi ajal mobiilsidet kasutada, kuid siin on võtmesõnaks ohutus. Olen palunud suuniste läbivaatamisel lähtuda selgest põhimõttest: kui mobiilside kujutab endast ohtu, ei tohiks seda lubada, kui see aga on ohutu, võib seda eeskirjade kohaselt kasutada," ütles Kallas pressiteates.

Täna avaldatud ajakohastatud ohutussuunistes on juttu kaasaskantavate tehnikaseadmete kasutamisest ilma mobiilsideühenduseta, st lennurežiimil. See on esimene kord, kus isiklikke tehnikaseadmeid lubatakse lennurežiimil kasutada kõigis lennuetappides, väravast väravani. Seni on kõik isiklikud tehnikaseadmed tulnud ruleerimise, õhkutõusu ja maandumise ajaks täielikult välja lülitada.

"Täna astume esimese sammu selles suunas, et lubada tehnikaseadmete ohutut kasutamist lennukis ruleerimise, õhkutõusu ja maandumise ajal. Järgmisena tahame uurida, kuidas oleks võimalik lennukis mobiilsidet kasutada. Uuringud võtavad aega ja järeldused peavad põhinema tõenditel," märkis Kallas.

Mobiilsideühendus on praegu võimalik üksnes spetsiaalselt varustatud lennukites, mis võimaldavad võrguühendust, seda lubatakse lennukõrgusel. Sel juhul ei kasuta reisijad maapealset võrku, vaid sertifitseeritud ohutut pardasüsteemi.

Selline võimalus on praegu vaid üksikutes lennukites, kuid lähiaastil võib oodata võimaluste avardumist. Nimetatud teenust pakkuvate lennukite kohta võttis komisjon hiljuti vastu telekommunikatsiooni käsitlevad otsused, mis võimaldavad pakkuda 3G ja 4G mobiilsidevõrke, et tagada mobiilsideseadmetele parem ühendus.

Lennufirmadel tuleb nüüd oma töökorda ajakohastada. Paljud teevad seda eeldatavasti lähinädalail. Reisijad peavad siiski igal juhul alati järgima lennukipersonali ohutusjuhiseid ning seega võib tehnikaseadmeid kasutada vaid juhul, kui personal seda lubab. Lennukipersonal nõuab ohutusalase juhendamise ajal igal juhul reisijate tähelepanu ja võib paluda rasked esemed õhkutõusu ja maandumise ajaks kindlalt ära panna.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,56 0
Brasiilia reaal BRL 4,27 0
Bulgaaria leev BGN 1,96 0
Filipiinide peeso PHP 60,00 0
Hiina jüaan CNY 7,92 0
Hongkongi dollar HKD 8,94 0
Horvaatia kuna HRK 7,42 0
Iisraeli seekel ILS 4,23 0
India ruupia INR 82,18 0
Indoneesia ruupia IDR 16679,41 0
Islandi kroon ISK 140,38 0
Jaapani jeen JPY 128,82 0
Kanada dollar CAD 1,50 0
LAV rand ZAR 16,01 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1279,27 0
Malaysia ringgit MYR 4,78 0
Mehhiko peeso MXN 23,01 0
Norra kroon NOK 9,63 0
Poola slott PLN 4,31 0
Rootsi kroon SEK 10,28 0
Rumeenia leu RON 4,66 0
Singapuri dollar SGD 1,57 0
Suurbritannia nael GBP 0,89 0
Šveitsi frank CHF 1,14 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 37,49 0
Tšehhi kroon CZK 25,97 0
Türgi liir TRY 6,09 0
Ukraina grivna UAH 31,67 0
Ungari forint HUF 321,42 0
USA dollar USD 1,14 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,66 0
Valgevene rubla BYN 2,40 0
Vene rubla RUB 75,27 0

Valdkonna töökuulutused

Ehitusmaterjalidega tegelev ettevõte otsib LOGISTIK_KLIENDITEENINDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

29. november 2018