Autor: Tanel Raig • 3. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VAATA: millised logistikaettevõtted jõudsid Eesti 100 edukaima ettevõtte hulka

Äripäev avaldas Eesti edukamate ettevõtete pingerea ehk TOP100. Eesti esisaja ettevõtte hulka kuulus ka 14 transpordi- ja logistikasektoriga seotud ettevõtet.

Parimad transpordi- ja logistika seotud ettevõtted TOP 100 esikümnes:

1. koht - Skinest Rail ASRaudteekontsern, mis tegeleb Eestis, Lätis, Leedus, Venemaal, Ukrainas ja Gruusias raduteeveeremi müügi, rendi ja remondiga ning tagavaraosade müügiga. Kontsernis töötas eelmisel aastal keskmiselt 1364 töötajat. Suurem osa müügitulust teeniti Balti regioonis, kuid tuntav kasv oli ka Venemaa, Kesk-Aasia ja Gruusia turgudel. Tütarfirma asutati ka Soomes, kuna varasemad aastad olid müüki kasvatanud ka sealsel turul.

Tegevusaladest oli kõige suurem kasv raudteeveeremi ja varuosade alal. Eelmiste perioodidega võrreldes kasvas nendel tegevusaladel müügitulu üle kolme korra.

Raudteeveeremit ja veeremi agregaate remonditi ligi 28 miljoni euro eest. Remondibaasina kasutab Skinest Rail kontsernile kuuluvat Daugavpilsi veduriremonditehast, mis on Balti regioonis suurim vedurite kapitaalremonti teostav tehas.

Raudtee ehituse ja pealisehitusmaterjalide müügi kasv oli eelmiste perioodidega võrreldes kahekordne jõudes ligi 11 miljoni euroni. Kontsernil on ehitustegevuse litsentsid Eestis, Lätis ja Leedus. Lätis avati ka puitliiprite tootmine.

Kontsern on investeerinud varasematel perioodidel ka raudteeveeremisse ja tänaseks koosneb ettevõtte vagunipark ca 2000 vagunist ja vedurist. Vaguneid renditakse Soome, Poola, Ukrainasse, Kasasthani ja Venemaale ning manöövervedureid Eesti ja Läti klientidele.

Eelmisel aastal tegeles ettevõte ka valudetailide tehase ehitusega Usbekistani Raudtee jaoks. Projekti mahuks on 54 miljonit dollarit, mis jätkus ka tänavu.

Skinest Raili käive oli möödunud aastal 290,4 miljonit eurot ning ärikasum 36,7 miljonit eurot.

2. koht – Spacecom AS

Ettevõtte põhitegevusalaks on raudteeveeremi väljarentimine. Möödunud aasta lõpus oli ettevõttel 4982 vagunit, aastaga oli veeremiparki kasvatatud 950 vaguni võrra.

Keskmiselt töötas ettevõttes eelmisel aastal 18 inimest. Spacecomi käive oli 62,5 miljonit eurot ning ärikasum 31,9 miljonit eurot.

5. koht – DBT AS

DBT tegeleb väetiste ekspedeerimise ja ladustamisega Muuga sadamas. Eelmise aasta veosekäive oli 2 388 912 tonni, millest 309 392 tonni laaditi ümber Euroopasse, 1 068 015 tonni Aasiasse, 850 334 tonni Ameerikasse, 154 835 tonni Aafrikasse ja 6336 tonni Austraaliasse.

Juba möödunud aastal alustas DBT laienemist Muuga sadamas. Laienemise käigus ehitati sadamasse kolm uut kupelladu. Uued laod said valmis tänavu sügisel ja annavad võimaluse 27 000 tonni lisakoorma hoidmiseks.

DBT käive oli möödunud aastal 30,39 miljonit eurot ja ärikasum 7,2 miljonit eurot.

6.-7. koht – Petromaks Spediitori AS

Petromaks Spediitor on ekspedeerimisettevõte. Ekspedeerimisteenust osutatakse kaupadele, mida veetakse läbi Eesti, Venemaa, SRÜ, Euroopa ja teiste riikide territooriumi raudtee, auto ja meretranspordiga. Enamus 2012. aastal osutatud teenustest oli seotud Eesti läbivate erinevate kaubaliikide transiitveostega.

Ettevõte käive oli möödunud aastal 25,7 miljonit eurot, kasvades aastaga 67% (aasta varem oli käibekasv 87%), ärikasum jõudis eelmisel aastal 9,6 miljoni euroni.

9. koht - Baltic Maritime Logistics Group AS (BMLG)Kontserni kuuluvad ettevõtted osutavad kaupade ekspedeerimise, laeva- ja liiniagendi, laevade prahtimise, mere-, raudtee- ja maanteevedude korraldamise, sadama- ja stividori ning lao- ja tolliagenditeenuseid.

Kontserni kuuluvad paljud Eestis tuntud logistikasektori ettevõtted. Eelmise aasta lõpus oli BMLG omandis 4 tütarkontserni ja 3 tütarettevõtet. Kontserni ettevõtted on CF&S Estonia AS, Transekspedicija LV SIA, Latlitma SIA, Transocean Eesti OÜ, Hansa Shipping OÜ, JTH Eesti OÜ, ESTEVE Terminal AS (90%), Salacgrivas Nord Terminals SIA (85%), ESTEVE Stevedoring OÜ (70%), Autolink Baltics AS (50%), Mann Lines OÜ (50%).

Kontserni suurim müügitulu tuleb eksepdeerimisest (60%) ja mereveost (25%). Kontserni käive oli möödunud aastal kokku 111,68 miljonit eurot ja ärikasum 8,96 miljonit eurot.

 

100 edukaima Eesti ettevõtte jõudsid:32.-33. koht – WETT Eesti OÜ

36. koht - Tallink Grupp AS40. koht – Russian Estonian Rail Services AS46. koht – Lennuliiklusteeninduse AS53. koht - DHL AS64. koht – Transiidikeskuse AS69. koht – DSV Transport AS78. koht – Suillamäe Sadam AS90.-91. koht – Petromaks Container Services OÜ

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077