Autor: Tanel Raig • 3. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2500 logistikaterminit jõudsid veebisõnastikku

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor (EEK) esitles 5. detsembril multimeediavahenditega varustatud logistika veebisõnastikku.

Valminud sõnastiku sihtgrupp on töötavad logistikud, üliõpilased, kutsekoolide õpilased ja lihtsalt logistikahuvilised. Sõnastiku eesmärgiks on luua 2500st terminist koosnev teabevahend inglise- ja venekeelsete sõnavastetega, eestikeelsete sõnaseletuste, sünonüümide, seotud sõnade, akronüümide, fotode, skeemide ja videoklippidega.

Sõnastiku valmimist vedanud EEK logistika õppejõud ning Tallinna Tehnikakõrgkooli logistika ja majanduse õppetooli hoidja Ain Tulvi kinnitas, et sõnastiku esitlemine ei tähenda, et kõik on lõplikult valmis ja lisamisi ning muutmisi edaspidi sõnastikus ei tehta. „Osade terminite sisu võib logistikateaduse arenedes edaspidi muutuda ja seda tuleb korrigeerida vastamaks uutele arusaamadele. Kasutusel võetakse uusi oskussõnu, mis peaksid leidma koha ka sõnastikus,“ tõdes Tulvi.

Maailmas kiirelt areneva logistika ja tarneahelate juhtimise teemalise sõnastiku ajendiks sai tõsiasi, et viimase kümne aasta jooksul on valdkonnas avaldatud vaid kolm õpikut, neist kaks kõrghariduse ja viimati ka kutsehariduse jaoks. Õpikute autorite tõdemusel on seni olnud üheks tõsisemaks probleemiks erialase ühtse oskussõnavara puudumine - kasutatakse liialt palju inglisekeelset terminoloogiat ja sageli mitte õigesti. Sellest tekkis möödapääsmatu vajadus korrastada ja ühtlustada käibel olevad erialaterminid ning tuua eesti keelde seni puudunud oskussõnad.

Ettepanku sõnaraamatu koostamiseks tegi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse egiidi all tegutseva Eesti Logistikaklastri arendusjuht Illimar Paul. EEK eestvedamisel valmis sõnastik koos Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Tehnikakõrgkooli, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuse ning Logistika- ja Transiidi Assotsiatsiooniga aastatel 2011-2013. Projekti rahastas SA Archimedes. Sõnastik saab olema kõigile avatud.

Sõnastik asub aadressil wiki.eek.ee.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077