Autor: Rivo Sarapik • 4. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: pankadele müüb logistika ja tööstus

Hoolimata rohketest probleemsetest ärikinnisvara laenudest, on pangad valmis kinnisvaratehinguid rahastama. KPMG andmeil eelistatakse logistika ja tööstussektorile mõeldud kinnisvara.

Kesk- ja Ida-Euroopa (KIE) pangad näevad regioonis laenuportfellide suurenemist järgneva 12-18 kuu jooksul, järsku langust nähakse Ungaris. Balti riikides eelistavad pangad tööstus- ja logistikakinnisvara finantseerimist ning kõige vähem elukondliku kinnisvara ning majutusobjektide rahastamist, selgub KPMG analüüsist.

Tänavu esimesel poolaastal ulatus regioonis kinnisvarainvesteeringute maht esimesel poolaastal 4,5 miljardi euroni, mida oli 60% rohkem kui läinud aasta samal perioodil. Investeeringutest 2,9 miljardit eurot tehti Venemaa turule.

Slovakkias ja Balti riikides on tänavu oodata laenuprovisjonide kerget vähenemist. Probleemsete kinnisvaralaenude osakaal on suurim Ungaris, kus 20 protsenti laenudest on sügavalt ning 28 protsenti vähem viivises. Järgnevad Balti riigid, kus vastavad näitajad on 21 ja 16 protsenti, mis läinud aastaga võrreldes vähenenud.

KPMG ärikinnisvara kindlustunde indeks näitab optimismi Tšehhi Vabariigis ja Poolas, kus on ka regiooni suurimad kinnisvaraturud. Esile on kerkimas Slovakkia ning Rumeenia turg on stabiliseerumas, samas kui tabeli lõpuossa jäävad Ungari, Balti riigid ning Sloveenia.

„Jätkuvalt tuleb tõdeda, et iga aastaga kinnisvara finantseerimine muutunud pankadele strateegilises mõttes vähemtähtsamaks. Aga siiski on küsitluses osalenud pankade ja finantsasutuste, kui Bulgaaria välja arvata, huvi kinnisvara vastu on stabiliseerunud ning sel on oma koht pankade finantseerimisportfellis,“ ütles KPMG Baltics OÜ partner Taivo Epner. 

Pankadelt küsiti, kui suure marginaali lisavad nad kolme kuu Euriboril põhinevatele ärikinnisvara laenudele. Selgus, et marginaalid on madalaimal tasemel peale 2010. aastat, jäädes uusarenduste puhul vahemikku 4,46-4,64 protsenti, kassavooga varade puhul vahemikku 4,17-4,34 protsenti.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077