Autor: Ken Rohelaan • 13. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikaturul tegelikkus prognoosidest helgem

Eesti laologistikateenuse pakkujad on tänavu esimese poolaastaga südilt kasvatanud käivet ning aidanud kaasa uute töökohtade loomisele, kirjutab Äripäeva Logistika rubriik. Via 3L prognoosis eelmise aasta lõpus tänavuseks müügikasvuks ligi 10%, kuid tegelik olukord on firma jaoks muutunud helgemaks.

Ettevõtte logistikateenuste käive ulatus esimesel poolaastal 4,9 miljoni euroni, mida on mullu sama ajaga võrreldes umbes kolmandiku võrra rohkem. Via 3Li juht Elmer Maas hindab kasvu peapõhjuseks klientide müügitulu suurenemist. Samuti on kaasa aidanud suuremate klientide lisandumine, näiteks Prisma Peremarket ja Taani õlletootja Royal Unibrew’ Eesti üksus.

Hinnalangust ei näeEsimesel poolaastal kannatas Maasi sõnul ettevõtte kasumi kasv, mida nõrgestas siseriiklikus logistikas peamiselt palga­kulude suurenemine. “Esimese poolaasta palgatõus on meil 34%, aga meil on ka lisatöötajaid,” selgitas Maas, kelle sõnul ei näita kasv ainult keskmise töötasu suurenemist, vaid ka ettevõtte töötajate arvu kasvu.

Firmajuhi hinnangul on laologistikateenuste hinnad praegu paigas ning kindlasti ei näe ta vähemalt lähitulevikus nende langust. “Samas usun, et seoses tänavu toimunud palkade korrektsiooniga võib 2014. aasta alguses toimuda kerge hinnatõus,” lisas Maas.

Logistika Plussil suur personali kasv

Via 3Li konkurent Logistika Pluss on mullu sügisest suurendanud töötajate arvu ning plaanib tänavu teisel poolaastal jätkata sama trendi. Logistika Plussi töötajate keskmine arv taandatuna täistööajale ulatus mullu 105ni, mida on 2011. aastaga võrreldes ühe võrra vähem. Tänavu on firma kasvatanud töötajaskonda umbes 60%, mis teeb töötajate arvuks ligi 200.

“Septembris alustasime tootmisega, siis pidime jõudsalt kasvatama inimeste arvu,” ütles Logistika Plussi peadirektor Toomas Orutar. “Ja seda kasvu me näeme veel.”

Orutar nimetab aasta esimest poolt 3,3 miljoni eurose käibe juures ettevõttele väga edukaks, prognoosides 12 kuu pikkuse perioodi käibe kasvuks 30–40%. Just käibe kasvu tõttu tekkis firmajuhi sõnul vajadus lisatööjõudu värvata. “Meil on uusi kliente ja suurkliendi tootmismaht on suurenenud,” lisas Orutar.

Logistika Plussi teenuseid kasutab ka mitu suurt Aasia tootmiskontserni, kuid nimesid ei soostunud Orutar avaldama, märkides vaid, et kõnealused kontsernid kuuluvad elektroonika  valdkonda. “Kuna tarnija ladu on meie laos, siis tänu sellele oleme saanud selliseid Aasia kliente,” ütles Orutar. “Piltlikult öeldes ongi nad oma Euroopa kesklao meie lattu teinud.”

Kui suure osa Aasia ettevõtted Logistika Plussi käibest moodustavad, jättis Orutar samuti avalikustamata. Mullu teenis Logistika Pluss ligi 4,8 miljoni eurose käibe juures ligi 201 000 eurot kasumit.

Smarteni kasvu pärssis MaximaMullu näitas Smarteni Logisticsi kasum langustrendi, mis tulenes tugevast hinnasurvest ja sisendkulude kasvust. Põhjuste hulgast toob firma juhatuse esimees Mait Miller esile Maxima kesklao käivitumise, mis vähendas nende käitlus- ja tarnemahtu sellele kaubandusketile.

Samal ajal vähendas kasumit tööjõukulude suurenemine. Ka sel aastal on ettevõte kasvatanud personali arvu, andes 2012. aasta 30%-lisele töötajate arvu suurenemisele hoogu juurde.

Smarten on jätkanud senist käibe kasvatamise trendi, suutes aasta esimese poolega suurendada müügitulu 20%. “Loodame, et teine poolaasta tuleb parem kui esimene, sest seda on eelmised aastad näidanud,” ütles Miller. Ettevõtte 6,5 miljoni eurosele käibele aitasid kaasa ABB ja Balbiino lisandumine klintide ringi. “Samuti tuleb märkida, et eelmise aasta mais alustasime koostööd Coca-Colaga. Sellest ka hea kasvunumber,” lisas Miller.

Miller nimetab praegust turukonkurentsi tugevaks, mistõttu ei tohiks tema hinnangul tulla suuri muutusi laologistikateenuste hindades. “Samas tulenevalt inflatsioonist on vajadus hinnad üle vaadata,” täpsustas ta. “Eraldi küsimus on transpordihinnad, mis sõltuvad oluliselt kütuse hinnast ja muutuvad pidevalt vastavalt sellele.”

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077