Autor: Indrek Kald • 6. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELil uus plaan salasigaretiäri tõkestamiseks

Euroopa Komisjon esitas täna ettepaneku võtta vastu mitu uut õigusakti ebaseadusliku tubakakaubanduse ja eelkõige sigarettide salakaubaveo vastu võitlemiseks.

Ebaseaduslik tubakakaubandus on ülemaailmne probleem, mis jätab ELi liikmesriigid igal aastal ilma kümnest miljardist eurost maksutulust. See ei ole suureks löögiks mitte ainult riikide tulubaasile, vaid toidab ka varimajandust, sest peaaegu kogu salasigaretiäri on piiriüleselt tegutsevate kuritegelike rühmituste kontrolli all. Samuti töötab salasigarettide müük vastu tervishoiualastele püüdlustele ärgitada inimesi suitsetamisest loobuma.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul on odavate salasigarettide pealetungi pidurdamine legaalsete sigarettide kallinemise taustal keerukas ülesanne eriti Euroopa Liidu piiririigis. "Salasigarettide vastu saame võidelda ainult koostöös avalikkusega, selgitades salakaubanduse mõju ühiskonnale. Iga salasigaretipaki ostja peab mõistma, et lisaks oma tervise kahjustamisele toetab ta endale majanduslikult soodsana näiva tehinguga organiseeritud kuritegevust. See on nihe väärtushinnangutes, mis peab muutuma teadlikkusega," märkis ta.

Enamik salasigarettidest ei vasta ELiis tubakatoodete ohutuse suhtes kehtestatud nõuetele. Komisjoni uus strateegia ebaseadusliku tubakakaubanduse vastu võitlemiseks näeb ette kooskõlastatud tegevuse riiklikul, euroliidu ja rahvusvahelisel tasandil.

"Praegusel äärmusliku kokkuhoiu ja kärbete ajajärgul on kümme miljardit eurot saamata jäänud maksutulu vastuvõetamatu kaotus. Peame igal juhul peatama varimajandust toitvate kurjategijate ebaseadusliku tegevuse. Täna vastu võetud õigusaktidega saame oluliselt piirata sigarettide salakaubavedu ning paremini kaitsta riikide tulusid, kodanike tervist ja seaduslikku ettevõtlust," ütles Euroopa Komisjoni maksunduse, tolliliidu ja pettusevastase võitluse volinik Algirdas Šemeta.

Uus strateegia keskendub neljale võtmevaldkonnale, milleks on salakaubaveole ärgitavate stiimulite kaotamine, seaduslike sigarettide tarneahela tugevdamine, maksu-, tolli- ja piirivalveasutuste volituste laiendamine ning karmimad karistused salakaubaveo eest.

Strateegias analüüsitakse ka praegu kehtivaid õigusakte ja rakendatavaid poliitikameetmeid ning tehakse kindlaks nende kitsaskohad ja lüngad. Kuna salasigarettide müük on piiriülene probleem, siis keskendutakse strateegias paremale kooskõlastamisele ning koostööle ELi, riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil. Konkreetsetest meetmetest ja kavandatavast tegevusest antakse ülevaade strateegias sisalduvas tegevuskavas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077