Autor: Mariliis Pinn • 28. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata Logistikaklastri 3 parimat äriideed

Logistikaklastri tellimusel on kaks aastat uuritud, kuidas Eestisse uusi kaubavooge meelitada. Selgitati välja kolm tooteperekonda, milles Eestil on perspektiiv 300 miljoni tarbijaga turupiirkonna jaotuskeskuseks kujunemisel. Äripäeva Logistika kuukiri tutvustas perspektiivsemaid ideid.

Perspektiivseimad valdkonnad jaotuskeskuste loomiseks on toidukaubad, ehitusmaterjalid ja veerevtehnika. Tooteperekondade väljaselgitamisel lähtuti Eesti, Läti, Leedu, Soome, Valgevene, Kasahstani ja Venemaa kaubamahtude statistikast, majandusgeograafiast, taristust, vakantsetest tootmisvõimsustest, olemasolevast kompetentsist ning varasematest kogemustest. Teenindatavad turupiirkonnad on Venemaa, SRÜ, Kesk-Aasia, Skandinaavia, Kesk- ja Ida-Euroopa. Ideed koondas kokku ja esialgsed vormistused tegi klastri arendusjuht Illimar Paul.

Lisandväärtust luua võimaldavate tegevuste väljaselgitamiseks, ideede hindamiseks, prioritiseerimiseks ja väljavalituiks osutunud tootevisioonide kirjeldamiseks korraldati ajurünnakud ja arendustöötoad. Ajurünnakute tulemusel valmis 25 uut tootevisiooni kirjeldust, mida tutvustati hindamiseks valitud ekspertide ringile, kuhu kuulusid Arengufondi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, EASi, Eesti Toiduainetetööstuse Liidu, PROLOGi, ITLi, ELEA, FinanceEstonia, TTÜ, Paldiski Ettevõtjate Liidu ja mitme ettevõtte esindajad.

Logistikaklastri ülesanne on väljapakutud ideid tutvustada potentsiaalsetele investoritele nii Eestis kui ka välismaal. Esimene samm selles suunas tehti 6. veebruaril toimunud tippettevõtjate ümarlaual Laulasmaal. Järgmine tootevisioone tutvustav üritus toimub täna, 28. märtsil, koostöös EASiga.

Logistikaklastri 3 suurima potentsiaaliga ideed Eesti majanduse edendamiseks

1. Alkoholi jaotuskeskusEestis paiknevast veinide ja kange alkoholi jaotuskeskusest on võimalik teenindada tsentraalselt 300 miljoni tarbijaga turgu Baltimaades, Soomes, Rootsis, Venemaal, SRÜs, Kesk-Aasias ja Ida-Euroopas.

Idee kohaselt hoiaks kogu maailma veinide ja kange alkoholi tootjad oma laoseisu Eesti jaotuskeskuses ja ostjail on seeläbi võimalik importida ühelt tootjalt ostetavate täis konteinerite asemel konsolideeritud segakoormaid erinevate toodetega. Maksumärgid lisatakse toodetele viimasel hetkel enne jaotuskeskusest väljasaatmist. Vabatsoonis paiknev keskus aitab edasi lükata maksude tasumist.

Töötamisel tsentraalse jaotuskeskusega lühenevad importööride tarneajad, alanevad nende puhvervarud ja kasvab käibekapitali ringluskiirus.

2. Elektrituulikute tehasHiiumaa ja Kihnu meretuuleparkide arendamine loob eeldused elektrituulikute tehase rajamiseks Paldiskisse. Eesti avamere tuuleparkide arendusprojektid annavad tehasele piisava töömahu tegevuse käivitamiseks. Koduturul omandatavad kogemused omakorda soodustavad eduka ekspordi alustamist.

Eestis juba valmistatakse mitmeid meretuulikute komponente.

Paldiski tehas spetsialiseeruks idee kohaselt peaasjalikult suuremõõtmelistele ja raskekaalulistele detailidele. Paldiski sügavad jäävabad sadamad koos tööstuspargiga on logistiliselt tehase asukohaks sobivaimad.

3. Toiduainete jaotuskeskusEestis paiknevast toiduainete jaotuskeskusest on võimalik teenindada tsentraalselt 300 miljoni tarbijaga turgu Baltimaades, Soomes, Rootsis, Venemaal, SRÜs, Kesk-Aasias, Afganistanis ja Ida-Euroopas.

Kaugel asetsevate tootjate jaoks (eelkõige Aasia, Aafrika, Ameerika) kasvatab Eestis paiknev keskladu konkurentsivõimet oma toodangu tarnimisel loetletud turgudele.

Jaotuskeskuses toimuks kauba vastuvõtt, selle nõuetekohane ladustamine, saadetiste komplekteerimine klientide tellimuste põhjal ja edasisaatmine klientidele. Sageli leiab aset ka kaubale lisandväärtuse andmine, mis seisneb sorteerimises, kvaliteedikontrollis, vajadusel täiendavas töötlemises, (ümber)pakkimises, markeerimises etikettide ja maksumärkidega, samuti tagastuste käsitlemises.

Lisandväärtusteenusena on võimalik pakkuda lisaks nõudluse prognoosimist ja ostujuhtimist, klientide laovarude juhtimist, kampaaniate ja krediidi haldamist.

Tsentraalse jaotuskeskus lühendaks tarneaegu ning vähendaks puhvervarusid. Klientidel oleks võimalik konsolideerida saadetisi erinevatelt tootjatelt, mis vähendab vastuvõetavate saadetiste arvu ja kulusid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077