Tallink kõigutas Eesti kaubavahetust

Majandusministeerium selgitab, et nii ekspordi kui ka impordi kasvu kiirendasid jaanuaris eelkõige ühekordsed tehingud transpordivahenditega, mida võib seostada kahe reisilaeva ümbervahetamisega Eesti-Soome ja Soome-Rootsi liinidel.

2013. aasta alguses näitasid Eesti olulisemate kaubanduspartnerite majandused paranemise märke, mis kajastus ka meie jaanuari väliskaubanduse tulemustes, kirjutab majandusministeerium oma kommentaaris.

Statistikaameti andmetel kasvas eksport eelmise aasta jaanuariga võrreldes 19 ja import 16 protsenti. Nii ekspordi kui ka impordi kasvu kiirendasid eelkõige ühekordsed tehingud transpordivahenditega, mida võib seostada kahe reisilaeva ümbervahetamisega Eesti-Soome ja Soome-Rootsi liinidel. Neid tehinguid arvestamata ulatus ekspordi aastane kasv 3 protsendini ja impordi kasv 6 protsendini.

Majandusministeeriumi kommentaar:

Nii kuises kui ka aastases võrdluses näitasid märkimisväärset ekspordi kasvu masinad ja seadmed, puit ja puittooted ning mitmed teised väiksema osatähtsusega kaubagrupid. Tänu ekspordi ennakkasvule impordi ees langes kaubavahetuse puudujääk jaanuaris vaid 8 miljoni euroni, mis oli üle nelja korra väiksem aasta varasemaga võrreldes ning 25 korda madalam eelmise aasta detsembrikuust.

Eesti suurima osatähtsusega masinate ja seadmete väljavedu kasvas aastaga kümnendiku võrra, mida toetas eelkõige mobiilsideseadmete enam kui kolmandiku suurune ekspordikasv. Valmistoidukaupade ja jookide eksport kasvas aastaga ligi poole võrra, puidu ja puittoodete väljavedu viiendiku ning muude tööstuskaupade müük välisturgudele ligi viiendiku. Viimasest grupist võib välja tuua puitmajade ekspordi jõulise kasvu. Ekspordi kasvu pidurdasid aga mineraalsed kütused ning metallid ja metalltooted, mille väljavedu kahanes aastaga vastavalt enam kui kolmandiku ja ligi veerandi võrra. Kütuste ekspordi tugeva kukkumise taga olid naftasaadused, kuid elektri müük kasvas aastaga mõnevõrra.

Impordis toimusid jaanuaris sarnased muutused ekspordiga. Kiireim, 2,3-kordne aastakasv oli transpordivahendite sisseveol, samas ka masinate ja seadmete import suurenes 13protsendi võrra. Kütuste sissevedu aastaga siiski veidi kasvas, mis annab lootust nende ekspordi suurenemisele järgneval kuul, kuna naftasaadustega kauplemine kuude lõikes on küllaltki volatiilne.

Veebruaris võib prognooside kohaselt oodata ekspordi ja impordi aastakasvude jätkumist ehkki mitte nii kiires tempos kui jaanuaris. Eesti Konjunktuuriinstituudi veebruari uuringus osalenud tööstusettevõtete ootused olid samuti mõnevõrra paranenud. Üle tavapärase taseme eksporttellimustega ettevõtete osatähtsus tõusis 12 protsendini ja tavalist tellimuste mahtu ootavate osatähtsus 58 protsendini. Tellimuste kahanemisest teatasid aga 30 protsenti vastanutest, mis oli 6 protsendipunkti vähem kui jaanuaris.

Veebruaris tõusis nii Euroopa Liidus tervikuna kui ka euroalal majandususaldusindeks vastavalt 92,0 (kuuga +1,2) ja 91,1 punktini (+1,6). Kokku tõusis majandususaldus EL-is 23 riigis, mis näitab üldise majandusolukorra mõningast paranemist. Veebruaris oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise jätkuvalt Lätis 106,1 (-0,4), Eestis 103,1 (+1,1) ja Leedus 103,0 (+0,8). Ka meie olulisemate kaubanduspartnerite Rootsi ja Soome majandususaldusindeksid tõusid vastavalt 98,7 (+3,6) ja 93,8 punktini (+1,0), mis annab edasist lootust Eesti ekspordinõudluse kasvule.

 

Osale arutelus

  • Anu Jõgi

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,59 0
Brasiilia reaal BRL 4,26 0
Bulgaaria leev BGN 1,95 0
Filipiinide peeso PHP 59,80 0
Hiina jüaan CNY 7,70 0
Hongkongi dollar HKD 8,92 0
Horvaatia kuna HRK 7,43 0
Iisraeli seekel ILS 4,19 0
India ruupia INR 80,94 0
Indoneesia ruupia IDR 16108,46 0
Islandi kroon ISK 137,72 0
Jaapani jeen JPY 124,78 0
Kanada dollar CAD 1,51 0
LAV rand ZAR 15,73 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1278,99 0
Malaysia ringgit MYR 4,67 0
Mehhiko peeso MXN 21,69 0
Norra kroon NOK 9,72 0
Poola slott PLN 4,29 0
Rootsi kroon SEK 10,26 0
Rumeenia leu RON 4,70 0
Singapuri dollar SGD 1,54 0
Suurbritannia nael GBP 0,88 0
Šveitsi frank CHF 1,13 0
Taani kroon DKK 7,47 0
Tai baht THB 36,08 0
Tšehhi kroon CZK 25,58 0
Türgi liir TRY 6,04 0
Ukraina grivna UAH 31,76 0
Ungari forint HUF 317,93 0
USA dollar USD 1,14 0.0616143
Uus-Meremaa dollar NZD 1,69 0
Valgevene rubla BYN 2,44 0
Vene rubla RUB 75,22 0
ERROR: Object template Companies is missing!

Valdkonna töökuulutused

VENIPAK EESTI OÜ otsib MÜÜGIESINDAJAT

Venipak Eesti OÜ

24. jaanuar 2019

ERROR: Macro content/ContentBooks is missing!
ERROR: Macro content/RelocatableTarget is missing! ERROR: Macro content/RelocatableTarget is missing! ERROR: Macro content/RelocatableTarget is missing! ERROR: Macro content/RelocatableTarget is missing! ERROR: Macro content/RelocatableTarget is missing! ERROR: Macro content/RelocatableTarget is missing!
ERROR: Macro footer/ReportInappropriateComment is missing!