Autor: Ave Lepik • 12. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuar tõi ekspordi ja impordi kasvu

Aasta varasema jaanuariga võrreldes eksporditi tänavu Eestist kaupu jooksevhindades 19% ja imporditi Eestisse 16% rohkem.

Statistikaameti teatel mõjutasid ekspordi ja impordi kasvu ühekordsed suuremahulised tehingud transpordivahenditega.

Jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,13 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,14 miljardi euro eest. Kui 2012. aasta jaanuaris oli kaubavahetuse puudujääk 34 miljonit eurot, siis tänavu jaanuaris oli see üle nelja korra väiksem ehk 8 miljonit eurot.

Eestist eksporditi jaanuaris enim masinaid ja seadmeid (26% Eesti koguekspordist), transpordivahendeid (18%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9%). Enim mõjutas Eesti koguekspordi suurenemist transpordivahendite väljavedu, mis oli üle viie korra suurem kui eelmise aasta jaanuaris. Ekspordi kasvu mõjutas ka masinate ja seadmete ning keemiatööstuse toodete väljaveo suurenemine (kasv vastavalt 10% ja 72%). Samal ajal vähenes mineraalsete kütuste ning metalltoodete väljavedu (langus vastavalt 37% ja 23%).

Jaanuaris imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (26% Eesti koguimpordist), transpordivahendeid (16%) ning mineraalseid kütuseid (sh bensiin, põlevkiviõli ja elektrienergia) (14%). Enim mõjutas Eesti koguimpordi suurenemist transpordivahendite sisseveo suurenemine (kasv 130%). Oluliselt suurenes ka masinate ja seadmete ja põllumajandussaaduste ja toidukaupade sissevedu (kasv vastavalt 13% ja 19%).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Soome (26% Eesti koguekspordist), järgnesid Rootsi (15%), Läti ja Venemaa (kumbki 8%). Oluliselt mõjutas Eesti koguekspordi suurenemist võrreldes 2012. aasta jaanuariga väljaveo suurenemine Soome (kasv 127%). Samas vähenes eksport Hollandisse ja USA-sse. Üle poole Soome eksporditavate kaupade väärtusest moodustas transpordivahendite väljavedu. Rootsi eksporditi enim masinaid ja seadmeid ning Venemaale jooke ja alkoholi.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (23% Eesti koguimpordist), järgnesid Rootsi (10%) ja Saksamaa (9%). Impordi kasvu mõjutas enim sisseveo suurenemine Soomest ja Venemaalt (kasv vastavalt 92% ja 38%). Mõnevõrra vähenes kaupade sissevedu Saksamaalt (langus 12%). Soomest imporditi enim transpordivahendeid, Rootsist elektriseadmeid ning Saksamaalt sõidukeid.

Eesti kaubavahetus kasvas ka kuises võrdluses. Võrreldes detsembriga kasvas jaanuaris eksport 27% ja import 4%. Arvestamata ühekordseid tehinguid transpordivahenditega jaanuari kaubavahetuses, kasvas eksport võrreldes detsembriga 10%, import aga kahanes 5%.

Eurostati andmetel suurenes nii jaanuaris kui ka veebruaris Eesti ettevõtjate ja tarbijate kindlustunnet kajastav majandususaldusindeks. Sama näitaja suurenes veebruaris eelneva kuuga võrreldes kõikides EL riikides, v.a Läti, Luksemburg ja Suurbritannia.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077