Autor: Indrek Kald • 5. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narvas kiireneb sõidukite piiriületus

11. veebruarist muutub Narva piiripunktis riigist lahkuvate sõidukite liikluskorraldus, mille tulemusel muutub kaubata sõidukite piiriületus kiiremaks ja suureneb piiripunkti läbilaskevõime.

Järgmisest nädalast suunatakse kõik sõiduautod, juhuveobussid ja mootorrattad, millega toimetatakse Eestist välja tollideklaratsiooniga deklareeritud kaupa, ootealalt Tuleviku tänava kaudu Narva maanteepiiripunkti veokite alale. Liinibusside ja maksuvaba kaubaga ning reisija deklaratsiooniga deklareeritava kaubaga sõidukite osas liikluskorraldus ei muutu.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja asetäitja Ants Kutti sõnul muutub uue liikluskorraldusega piiriületus mugavamaks ja kiiremaks just kaubata sõidukite joaks, kes täna tihtipeale pikemalt ootama pidid.

"Suureneb ka piiripunkti läbilaskevõime, sest kauba tollivormistuses ja kontrollis olevad sõiduautod ei takista enam teiste sõidukite piiriületust ja kauba tollivormistus ja kontroll toimuvad veokite alal kiiremini, kuna seal on kõik selleks vajalikud tingimused olemas," ütles ta.

Kutti lisas, et ühine järjekord kaubaga sõiduautodele ja veokitele loob samas kaubaga sõidukite piiriületuseks võrdsed tingimused, sest ajamahukas tollivormistus paneb piiri läbilaskevõimele piirid olenemata sellest, kas kaupa veetakse veoki või sõiduautoga.

"Kuna veokite järjekorras on tavaliselt pikad ooteajad, siis on hakatud sõiduautodega massiliselt kaupa vedama, mis pikendas omakorda ooteaegu sõidukite järjekordades ja muutis ooteaja prognoosimise ebatäpseks, kuna puudus info kaubaga sõiduautode arvu kohta," rääkis Kutti.

Samast kuupäevast muutub ka piirijärjekorra koha võtmise korraldus kaubaga sõiduautode ja mootorrataste osas. Piirijärjekorra GoSwifti süsteemi sõiduautode (moorrataste) järjekorda registreerimisel tuleb tollideklaratsiooniga deklareeritava kauba olemasolul valida järjekorra tüübiks "BC – Kaubaga sõiduauto".

Kõik BC järjekorras olevad sõidukid suunatakse piiriületuseks koos veokitega Narva piiripunkti veokite terminali, mille sissesõidul olev tõkkepuu auto numbri tuvastamisel automaatselt avaneb.

Koidula ja Luhamaa piirpunktides liikluskorraldus ei muutu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077