Autor: Tanel Raig • 21. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maanteeameti eksamiosakonna juht selgitab juhilubade uut kehtivusaega

Toivo Kangur vastas küsimustele, mida on tekitanud 19. jaanuarist muutunud liiklusseadus.

Kas juhtimisõiguse väljastamine 5 aastaks tähendab, et 5 aasta möödudes tuleb läbida veoautojuhil uus koolitus, et saada uuesti juhtimisõigus või tuleb minna lihtsalt ARKi juhiluba vahetama?

Veoautojuhid (ka bussijuhid) jagunevad kaheks: kutselised juhid, kes töötavad autojuhina ning isikud, kes ei tööta veoautojuhina ehk kellel on lihtsalt C-kategooria auto juhtimisõigus.

Esimestel tuleb juhiluba vahetada 5 aasta möödumisel, sest C-kategooria kehtivuseks on 5 aastat (kuigi juhiluba väljastatakse kümneks aastaks, B-kat). Teistel isikutel, kui nad ei kasuta veoautot, võivad oma juhiloa vahetada selle kehtivuse lõppemisel (10 a) või ka varem, kui näiteks tekib vajadus kasutada veoautot.

Kutselised juhid peavad omama ka vastavat (st kas veoautojuht või bussijuht) juhi kutsetunnistust, mis kehtib samuti 5 aastat ning nemad peavad enne kutsetunnistuse kehtivuse lõppemist läbima perioodilise täienduskoolituse, et saada uus kutsetunnistus.

Mis on iga viie aasta tagant juhiloa vahetamise mõte - mis eesmärki see vahetusnõue kannab, kuidas see tagab parema kontrolli veoautojuhtide ja bussijuhtide üle?

Alates 19. jaanuarist on Euroopa Liidus kehtestatud ühtne juhiloa kehtivusaeg: A- ja B-kategooria juhiluba kehtib 10 aastat (on lubatud ka 15aastane kehtivusaeg), C- ja D-kategooria juhiluba kehtib 5 aastat.

Viimane oli vajalik, et ühtlustada juhilubade vormi (ja ka sisu ning nendest arusaamist) ning nende kehtivusaegasid. Euroopa Liidus on kasutusel umbkaudu 110 erinevat juhiloa mudelit, mis on erineva kehtivusajaga ja erineva kujundusega, samuti on mõnes riigis ka erinevad kategooriad või klassid. Näiteks Saksamaa, Austria ja meie naaber Soome väljastavad nn eluaegse juhiloa, mis kehtib isiku 70nda eluaastani. Samuti on riigiti erinevalt reguleeritud tervisekontrolli läbimine ja selle sagedus. Hakkab kehtima üldine nõue, et juhil tuleb alati tervisekontroll läbida juhiloa uuendamisel või teatud juhtudel ka sagedamini.

Meil Eestis niipalju muudatusi ei ole, sest meil väljastati ka minevikus juhiluba kümneks aastaks ning ka perioodilise tervisekontrolli läbimise nõue on kogu aeg olnud. Uuendus on, et C- ja D-kategooria juhiluba väljastatakse nüüd viieks aastaks. Viieaastane kehtivusperiood ühtib ka juhi kutsetunnistuse kehtivusperioodiga, mis on samuti 5 aastat. Samuti kehtib viis aastat digitaalse sõidumeeriku kaart. Seega on neid dokumente tulevikus võimalik ühendada ja vastav projekt on ka Euroopas käivitatud, kuid sellega läheb veel aega.

Kui juhiluba jääb 5 aasta möödudes pikendamata, kas siis jääb juhile alles ainult A- ja B- kategooria?

Isik tohib juhtida siis ainult A- ja B-kategooria sõidukeid., C(D)-kategooria kehtivus tähtpäev on möödunud (see on märgitud juhiloa tagaküljel olevasse lahtrisse 11) ja isik ei tohi veoautot (bussi) juhtida.

Kas 5 aastane nõue kehtib ka enne 19. jaanuari väljaantud juhilubade kohta?

Enne 19.01.2013.a väljastatud juhiload kehtivad nende kehtivusaja lõpuni, seega ei ole vaja neid ringi vahetada. Kelle juhiluba (ka C-kat) kehtib näiteks veel 9 aastat, siis võib isik oma juhiloa ära vahetada juhiloa kehtivuse lõppemisel ning võib ka veoautot selle ajani juhtida.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077