Autor: Indrek Kald • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ tudengid leiutasid jalgratta

Tallinna Tehnikaülikool tutvustab täna alanud infomessil Teeviit maailma teadaolevalt esimest hüdromootoriga jalgratast Flowbike.

Jalgratas nimega Flowbike on TTÜ mehaanikateaduskonna tudengite magistriõppe ühisprojekt. Hüdroajamiga jalgratta eelis tavalise kettülekande ees on võimalus nii esi- kui ka kaheratta veoks.

Nii seisavad mägiratturitel ees uued tipud, kui ühel päeval hakkab ka nende jalgratta esimene ratas neid mööda mäge üles vedama. See on vaid üks lihtsamaid näiteid, kus ja miks võiks meie projektist ka igapäevaellu rakendusi saada, teatas TTÜ.

Maailm on juba aru saanud, et me vajame uusi alternatiivseid energiaallikaid ning ühes fossiilsete kütustega on löögi alla sattunud ka traditsiooniline sisepõlemismootor. Kõigile on selge, et meie põlvkonna jooksul toimuvad mootorite ja energeetika vallas tohutud murrangud. Hüdromootorid vajavad küll toetavaid energiaallikaid pumpade tarbeks, kuid hetkel on juba nende suureks eeliseks efektiivsus ning väga kõrged pöördemomendid madalatel kiirustel – ehk et nad on võimekad ja tugevad.

Flowbike'i näol on tegu täieliku nn ideeliikuriga, mis ei pretendeeri geniaalsusele ega lihtsusele, pigem on meie eesmärk avardada iseenda ja meid ümbritseva kogukonna maailmapilti ja raputada halli argipäeva millegi ebatavalisega, teatas tehnikaülikool.

Selle mõjul loodavad magistrandid raputada inimeste harjumuspärase mõtteviisi gravitatsiooni ning suunata kogukonna mõtteid alternatiivsetele lahendustele, mis esialgu võivad tunduda võõrad ja rasked, kuid pikas perspektiivis edasiviivad ja ainuvõimalikud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077