Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 23. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laenumahule andis hoo autoliising

Laenuaktiivsus on pärast suve keskpaiga kiiret kasvu mõnevõrra stabiliseerunud, kinnitas Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

"Ehkki ettevõtete laenukäibe aastakasv on viimastel kuudel olnud 20% lähedal või sellest kõrgem, laenati teisel poolaastal kuude lõikes üsna muutumatus mahus. Oktoobri laenumahtu toetas lühiajaliste laenude kiire kasv, milles oli omakorda oluline osa kaubandusettevõtete endiselt kõrgel laenuaktiivsusel," ütles Kask. "Ettevõtete pikaajaliste laenude käive oli samal ajal aastatagusest 1% väiksem."

Majapidamiste oktoobrikuist laenumahtu mõjutas hoogne autoliising. "Oktoobris väljastati majapidamistele autoliisinguid 15 miljoni euro väärtuses. See oli viimase nelja aasta kõrgeim näitaja, mistõttu kiirenes liisingumahu aastakasv 45%ni," ütles Kask. 

Õppelaene väljastatakse reeglina enim septembris ja oktoobris. Nii õppelaenu võtjate arv kui ka vastav laenumaht on aasta-aastalt vähenenud. Kase sõnul anti tänavuse õppeaasta esimesel kahel kuul õppelaenudena välja kokku ligi 10 miljonit eurot, mis on 24% vähem kui mullu. Uusi eluasemelaene võeti oktoobris 56 miljoni euro väärtuses ehk septembriga võrreldavas mahus.

"Laenu- ja liisinguportfelli aastakasv jäi oktoobris eelmise kuu 0,8% tasemele. Stabiilsele laenukäibele vaatamata vähenes laenuportfelli maht 41 miljoni euro võrra, ulatudes kuu lõpus 14,6 miljardi euroni," selgitas Kask. 

Uute eluasemelaenude keskmine intressimäär püsis oktoobris eelmise kuu 2,7% tasemel. "Kuivõrd enamike laenude baasintressimääraks oleva 6 kuu Euribori alanemine aeglustus, jäi ka keskmine intressimarginaal septembri 2,2% tasemele," kommenteeris Kask. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär tõusis oktoobris 3,2%ni, mis on lähedal eelmise kolme kuu keskmisele tasemele.

Viivislaenude maht vähenes oktoobris kiiremini kui varem. Eesti Panga teatel kahanes kuu jooksul üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal laenuportfellis 4,1%lt 3,8%ni. "Viimase paari aasta jooksul on laenuportfelli kvaliteeti mõjutanud majanduskriisi aastatest pärit probleemlaenud. Oktoobris arvati lootusetuks hinnatud laene bilansist maha rohkem kui varasematel kuudel keskmiselt," selgitas Kask.

Hoiuste aastakasv püsis ettevõtete toel 9% tasemel. Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste maht kasvas oktoobris 94 miljoni euro võrra, ulatudes kuu lõpus 8,5 miljardi euroni. Kase sõnul kasvasid hoiused peamiselt tänu ettevõtete pankadesse paigutatud vahendite suurenemisele. "Majapidamiste hoiuste maht ei ole käesoleva aasta teisel poolaastal muutunud, püsides ka oktoobris juuni lõpu 4,6 miljardi euro tasemel," ütles Kask.

Autor: aripaev. ee

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077