Autor: Tanel Raig • 12. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: Veomahud langevad, liisimine kasvab

Swedbanki maanteetranspordi sektori juht Marko Lukk on seisukohal, et kuigi veomahud järgmisel aastal mõnevõrra langevad, on veovahendite liisimises oodata kerget kasvu.

Lukki ütlusel on positiivne, kui veomahud püsivad järgmisel aastal tänavusel tasemel. „Samas on tõenäoline, et näeme mõningast langust,” möönis Lukk.

Tema sõnul oleme Eestis sõltuvad oma partneritest. Täna läheb meie põhilistel väliskuabanduspartneritel (Soome, Rootsi, Venemaa) veel võrdlemisi hästi ja see on toetanud ka meie majandust ja transpordisektorit. „Samas võime üsna kindlad olla, et probleemid Lõuna-Euroopas jõuavad varem või hiljem järellainetusena ka meie sihtturgudele ning sealt edasi ka meieni,” kinnitas ta.

Veovahendite liisingmahu osas prognoosib Lukk järgmiseks aastaks, erinevalt veomahtudest, pigem kerget kasvu. Tänavuseks veovahendite liisingtturu mahuks kujuneb Lukki andmetel ligikaudud 230-240 miljonit eurot. Uute raskeveokite müük jääb tänavu 620-650 ühiku juurde. 2013. aastal müüakse uusi veokeid Lukki hinnangul 650-700 ühikut. „Mõõduka kasvu peamiseks mootoriks on jätkuvalt soodsad finantseerimistingimused turul ja vananev veokipark,” ütles Lukk. Tema kinnitusel annab tuntava positiivse mõju veokite müügile ka järgmise aasta lõpuga kaasnev üleminek Euro 6 normatiividele uute veokite registreerimisel. Euro 5 nõuetele vastavad veokid on veidi odavamad kui uutele rangematele keskkonnatingimustele vastavad Euro 6 veokid.

Investeeringute planeerimisel soovitas Lukk veofirmadel olla mõõdukalt konservatiivne. „Hoogsale kasvule panustamine tänases keskkonnas ei pruugi olla parim idee, samas vananeva veokipargi väljavahetamine ning mõõdukas laienemine keskkonnas, kus finantseerimistingimused on soodsad, tundub mõistliku valikuna. Kõige selle kõrval peaks kindlasti olema ka valmis võimalikeks tagasilöökideks sektoris ning likviidsuspuhvri omamine tänases ebakindlas majanduskeskkonnas on hea idee,” selgitas ta.

Marko Lukk esineb 20. novembril toimuval Autovedajate Aastakonverentsil, kus räägib, kui palju on panga riiulitel raha autovedajate investeeringuteks 2013. aastal. Kogu konverentsi kavaga ja juba konverentsile osalenute nimekirjaga saab tutvuda SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077