Autor: Tanel Raig • 16. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viimane päev registreeruda: Logistika Aastakonverents

Konverents viib läbi õppuse, mis annab oskuse korraldada ka üha süveneva määramatusega keskkonnas kiireid ja madalate kuludega tarneid.

Konverentsi korraldava OÜ Sensei juhi Illimar Pauli sõnul on Eesti ettevõtted alles hakanud teadvustama ja omaks võtma Lean ehk kulusäästlike tarneahelate juhtimise põhimõtteid. Samas on aga selgunud, et Leani jaoks vajalik stabiilsus on majandusest iga kuu ja nädalaga vähenemas. Nüüd tuleb võtta mitu astet korraga ja omandada lisaks Leanile ka agiilsed ja leagiilsed tarneahelate juhtimise oskused, üteb Paul. Ta kinnitab, et 6. novembril Tallinna Teletornis toimuv „Logistika Aastakonverents 2012: Leagile“ annab nende oskuste omandamise võimaluse ja avaliku koolitusena sellist võimalust Eestis rohkem ei pakuta.

Konverentsi avaettekandes räägib Eesti üks kogenuimaid tarneahela- ja tootmisprotsesside juhtimise konsultant Ingrid Joost lahti Leagile teooria. Ta tutvustab meetodi kasutusvaldkondi ja rakendusvõimalusi. Joosti sõnul on tegemist aktuaalseks kujunenud tarneahela juhtimise tehnikaga, mille järele vajadus üha kasvab. Põhjuseks on üha agiilsemaks muutuv turukeskkond, kus nõudluse stabiilsus väheneb ning määramatus aina kasvab. Võitjaks jääb tarneahel, kes suudab uutes tingimustes vastata kõige paremini klientide ootustele tarnekindluse, kiiruse ja paindlikkuse osas ning seda madalaimate kogukudega.

Jari Kukkonen täiendab Joosti ettekannet teooriast Eesti ettevõtetest pärinevate näidetega. Nende näidete abil selgitab ta Leani ja Agile vahelisi erinevusi ning nende erinevaid kooskasutamise võimalusi Leagilena ning seeläbi saavutatud tulemusi.

Praktikuna esineb konverentsil Kaitseliidu tagalaülem Andres Välli. Eesti Kaitseväe välismissioonide tarneahelate juhtimine on näide Leagile kasutamisest praktikas. „Kuna tänase äri olemus sarnaneb üha enam tegutsemisele pidevas kriisis, on tarneahela- ja ärijuhtidel armee logistikute väärtuslikest kogemustest palju kasulikku õppida,“ leiab Paul.

Konverentsi kahe viimase teemaga omandatakse tulemuslikke juhtimistehnikaid. Pauli sõnul omavad suur osa ettevõtteid põhitegevusest vaid finantsilist ülevaadet ja seegi on tavaliselt kuulise intervalliga. „Nii saavad tegutseda vaid keskpärased ettevõtted ning sedagi stabiilses keskkonnas. Sellise juhtimise tagajärjeks on pidev tule kustutamine, lõputud koosolekut ning tagasihoidlikud äritulemused,“ räägib Paul. Garlsberg Groupis Euroopa tehaste efektiivsusega tegelev Marek Bankiir ja ekspedeerimisfirma ETS Logistika juht Aleksander Bankiir pakuvad konverentsil omandada Leanway tulemusjuhtimise metoodikat, et muutuda efektiivsemaks ja kohaneda üha agiilsemaks muutuva ärimaastikuga.

Konverentsi lõpetab 2,5 tunnine töötuba, kus omandatakse agiilses keskkonnas vajaliku agiilse projektijuhtimise Scrum tehnikad. Scrum on laialdaselt kasutusel tarkvaraarendajate juures. Kuid Pauli kinnitusel on lihtsal loogikal, selgel rollijaotusel, distsipliinil ja motivatsioonil põhinev meeskonnatöö kasuatav igas eluvaldkonnas – tootmises, kaubanduses, avalikus sektoris jm. Pidevad klientide tellimustingimuste muutused ja teised ootamatused ei häiri Scrum-meeskondi, kuna selliste ebastabiilsuse ilmingutega on osatud algusest peale arvestada, räägib Paul. Tema ütlusel on kõige põnevam, et Scrum tehnikas projektijuhtimisel puudub meeskonnas liider või projektijuht. Meeskonnad juhivad end ise, rollide jaotus lähtub traditsioonilisest projektimeeskonnast sootuks erinevast loogikast, kuid tulemuslikus on oluliselt kõrgem. Scrum töötoa viivad läbi Alek Kozlov ja Hanno Jarvet.

"14. Logistika Aastakonverents 2012: Leagile" toimub 6. novembril Tallinna Teletornis.

Konverentsi kava:

9:00 - 9:30 Registreerumine ja hommikukohv Teletorni tipus10:30 - 11:15 LEAGILE=Lean+AgileMarek ja Aleksander Bankiir, Leanway

9:30 - 10:30 Konkursi Aasta Logistikategu 2012 kolme võidutöö esitlused ja autasustamine

Ingrid Joost, Lean Enterprise Estonia11:15 - 12:00 Kus jookseb Leani piir? Miks Agile vajab Leani?

Jari Kukkonen, Vitalonga12:00 - 12:45 Lõuna Teletorni restoranis13:15 - 14:00 Tulemusjuhtimise tipptehnikad vs kõhutunne

14:00 - 14:45 Leagile tuleristsed

Andres Välli, Kaitseliidu tagalakeskuse ülem14:45 - 15:15 Kohvipaus15:15 - 17:45 AGILE & SCRUM töötuba

Alek Kozlov ja Hanno Jarvet

Kavaga saab lähemalt tutvuda SIIT.

Konverentsile saab registreeruda 31. oktoobrini 2012 SIIT.

Konverentsil osalus maksab 240 eurot (käibemaksuga 288 eurot).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077