Autor: Ave Lepik • 5. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG viib põlevkivi töötlemisjäägid tee-ehitusse

Viru Keemia Grupp AS ja Maanteeamet rajavad Ojamaa kaevanduse ja Aidu karjääri vahele raskeveokitele mõeldud katselõigu, mille teekattena kasutatakse põlevkivi kaevandamise ja ümbertöötlemise jääke.

Kilomeetrise katse-teelõigu projekti eelarve on miljon eurot.

Täna kirjutasid Viru Keemia Grupp (VKG) ja Maanteeamet alla koostööleppele alustada oktoobri teisel nädalal uudset tee-ehitust. Traditsiooniliste betooni koostisosade asemel kasutatakse teekattes põlevkivi ümbertöötlemisel tekkiv tuhka ja põlevkivi kaevandamisel tekkinud aherainest valmistatud killustikku.

VKG poolt kirjutas leppele alla juhatuse liige Jaanus Purga ja maanteeametit esindas peadirektor Aivo Adamson.

Purga sõnul on oluline, et kohalikus ehituses kasutataks kohalikke materjale ning piiratakse sisseveetavate materjalide kasutamist. "Sisseveetavat graniitkilllustikku tuleb kasutada ainult niipalju, kui hädavajalik," ütles Purga. "Ülejäänud osas tuleb leida rakendus põlevkivi kaevandamisel tekkivale, korraliku kvaliteediga aherainele. Lõppeesmärgina peavad teed olema vähemalt sama head, kuid odavamad ehitada ja ülal pidada.”

Esimesei tulemusi katselõigu omaduste kohta on oodata juba aasta lõpuks – katselõigu rajamist ja ekspluatatsiooni monitoorib Teede Tehnokeskus. Kui katselõik annab positiivse tulemuse, siis jätkavad osapooled koostööd võimaliku katselõigu rajamiseks ka mõnele riigimaanteele, teatas maanteeamet.

VKG on Eesti suurim põlevkivi ümbertöötlemisettevõte, mis annab tööd üle 2000 inimesele. Kontserni valduses on kaevandus, viis põlevkivi ümbertöötlemisvabrikut ning transpordi-, montaaži- ja energeetikaettevõtted.

Kontserni eelmise aasta käive oli üle 170 mln euro. Ettevõtte viimase 8 aasta keskkonnainvesteeringud on üle 64 miljoni euro.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077