Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 25. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Väliskaubanduse pädevuskursus saab 25 aastaseks

25 aastat on pidevalt täiendatud, uuendatud ja viimistletud EMI EWT väliskaubanduse põhikursust, millel Eestis puudub analoog.

Teist aastat koostöös ICC Eestiga toimuv "Pädevuskursus eksportöörile-importöörile, logistikule-ekspedeerijale" kannab motot "Väliskaubandus lihtsaks e Make Trade Simple!".  Kursus õpetab, kuidas teha keerukas eksporttehing mitte ainult lihtsamaks, vaid ka siduvamaks, selgemaks, lühemaks.

ICC, rahvusvahelise äri maailma-organisatsiooni Eesti rahvusliku komitee peasekretär ning algava kususe juhtlektor PhD Tiit Tammemägi sõnas, et kursus annab eksportööridele unikaalse võimaluse avardada oma silmaringi, õppida tundma rahvusvahelise kaubanduskoja ICC instrumentaariumi (Incoterms, tüüplepingud jpm) ning arendada võimalusi edukamaks tegevuseks oma erialal. Väheoluline pole ka tutvumine teiste ekspordi-, ekspedeerimise ja logistikaettevõtete esindajatega, kes toovad kaasa oma unikaalsed teadmised ning tõhustavad veelgi uute teadmiste omandamist. Koolitus toetab väga osaliste omavahelist suhtlemust ja kogemuste jagamist.

Pädevuskursus algab oktoobris 2012 ning kestab kuni 2013. aasta märtsini. Kord kuus on kaks õppepäeva loengute, rühmatööde ja arvestustega. Lisaks tuleb lahendada koduseid ülesandeid, läbi töötada õppejõu antavaid täiendavaid lisamaterjale ning teha grupitööd. Iga osaleja koostab ka lõputöö ning kursus lõpeb lõputöö kaitsmisega.

Juhenedaja sõnul on reeglina parimad tööd kirjutatud lähtuvalt enda konkreetsetest tööalastest vajadustest ning probleemide lahendusi kajastav lõputöö toob edaspidi kasu kogu ettevõttele. Väliskaubanduse kursuse läbinu saab Eesti Majandusjuhtide Ettevõtluskooli / ICC Eesti pädevusdiplomi ning tõendi 14 EAP väljateenimise kohta.

Kursuse läbiv temaatika on Euroopa Liidu liikmestaatus, muutunud väliskaubandus-, õigus- ja maksukeskkond, maailmakriis ning sellest johtuvad muudatused ettevõtte väliskaubandustegevuses. Loomulikult leiab kogu kursuse jooksul käsitamist 1. jaanuarist 2011 rakendunud Incoterms® 2010 ning sellest lähtuvad probleemid ja võimalused.

Programmi ülesehitus baseerub tehingupõhisel loogikal. Väliskaubandusoperatsioone, osaliste vahelisi sidemeid ja suhteid, lepinguid, kaubadokumente käsitatakse ICC normdokumentidest ja rahvusvaheliste kaubandustavade põhimõtetest lähtudes, tehes viiteid ka Eesti võlaõigusseadusele. Paralleelselt tehinguloogikaga on kasutusel protsessipõhine käsitlusviis, seda eelkõige tarneahela puhul. Kursuse jooksul omandatakse ICC tööriistade: Incotermsi, akreditiivi- ja inkassoreeglite, tüüplepingute jms kasutamise praktiline oskus.

Välistehingud ei ole keerulised, kui oskate tunnetada tervikpilti. Kursus on mõeldud kõigile rahvusvahelise äri osalistele: eksportööridele-importööridele ja toetavatele lülidele nagu logistikud, ekspedeerijad, pangad ja finantsasutused, kes puutuvad tööalaselt kokku rahvusvaheliste müügilepingute sõlmimise ja täitmisega.  "Tõelise logistiku töös on müügilepingute valdamine väga oluline osa – ent ükski eksportija-importija ei ole oma ala professionaal, kui ta pole kursis ekspedeerimis- ja logistikaküsimustega,“ leidis Tammemägi. Ta lisas: "Arvan, et igas ekspordile orienteeritud firmas peaks olema vähemalt üks pädevuskursuse läbinud ekspordi või logistikaspetsialist, kes eksporttehinguid terviklikult valdab. Eesti ettevõtetes on hulganisti häid spetsialiste, kes tunnevad rahvusvahelise äri eri aspekte, kuid kelle tõhusus kasvaks märgatavalt, kui nad oskaksid näha ja tunnetada tervikpilti.“

Tammemägi nentis, et Eestis pööratakse sageli liiga suurt tähelepanu välisturgudele mineku, messidel osalemise ja ekspordiplaanide koostamise koolitusele, küll aga on tõsisema tähelepanuta jäänud ekspordi tehingupõhimõtete õpetamine.

"Välistehinguid peetakse sageli keerulisteks ja probleemseteks, kuid tegelikult on need selgeks saades ja süüvides lihtsad, selged ja siduvad. Vahel tuleb suisa üllatusena, et ettevõttes ei tunta ega osata kasutada nii olulist väliskaubanduse tööriista nagu Incoterms®. Kuidas on selleta võimalik üldse head ja kvaliteetset eksporttehingut teha," kommenteeris Tammemägi. Ta lisas, et on vahel kohanud ka seda, et ettevõtte juht on valmis saatma oma töötajad pädevuskursusele õppima, kuid töötaja on pakkumisest loobunud. "Kas ka see pole mitte tõsine signaal töötaja enda kohta, kui ta ei taha kasutada võimalust enese arendamiseks ja oma maailmapildi avardamiseks," viskas Tammemägi õhku küsimuse.

Lisainformatsioon ja registreerimine e-maili aadressil [email protected] või telefonil +372 684 1252.

 

 

Kursusel osalenute kommantaarid:

Margus Martsep, Talent Plastics Tallinn AS: "Osalesin pädevuskursusel 2008. aastal ja mind suunas sinna toonane ülemus. Lootsin saada kursuselt kõike seda, mida kavast välja võis lugeda – põhjalikku, laiahaardelist ülevaadet väliskaubanduse ja transpordilogistika toimemehhanismidest. Ja tuleb tunnistada, et esiteks jäin väga rahule koolituse kvaliteediga – õppekava ja õppematerjalid olid väga sisutihedad, professionaalsed ja hästi läbimõeldud, ning olles ülimalt detailsed, katsid samas väga laia valdkonda. Teisalt jäin rahule ka omandatuga. Raske on välja tuua konkreetset näidet, mida kursusel omandatust prakiliselt rakendanud olen, sest enamus mu igapäevasest tööst nagu incotermsid ja tolliprotseduurid tunduvad täna nii elementaarsena, et tagantjärele seda koolitusel omandatuga siduda ei oska. Aga kui ma seal koolitusel käinud poleks, oleksin pidanud vahepeal usinalt jalgrattaid leiutama, et oma tööd sama efektiivselt teha, kui seda täna teen. Eelkõige andis kursus ikkagi detailse ülevaate laiast valdkonnast – isegi kui ma kõige omandatuga igapäevaselt kokku ei puutu, siis vajadusel ma vähemalt oman ülevaadet üldistest  protseduuridest ning tean, kust vastuseid otsida, kui vaja detailidesse süveneda.“

Tambet Made, International Trade Services Ltd.: "Teadsin ICC Eesti ja EMI-EWT tegevustest juba mõnada aega varem ning olin kursis nende hea kvaliteediga kursustega, sest olin nimelt juba varem mõnel käinud. Kuna olen pikka aega väliskaubanduses praktiliselt tegev olnud, lootsin kursusel oma kogemusi teoreetiliselt täiendada. Loomulikult lootsin ka midagi uut ja igapäevatöös kasulikku kuulda. Justnimelt uut, kuna põhitõed olid loodetavasti selged.

Jäin kursusega väga rahule, kuna see oli oodatust põhjalikum ja hästi süstematiseeritud. See uus, mida tulin otsima, oli arbitraaži võimaluste selgitamine ja erinevad lepingute sõlmimise vormid. Neid olen jõudnud ka juba enda praktikas proovida.“

Lauri Varikmaa, BAV Engineering OÜ: "Sain info pädevuskursusest maili kaudu ja sealt edasi kodulehelt. Minu tööandja BAV Engineering oli just liitunud ICC Eesti perega ning kuna 90% ettevõtte projekteeritud ja valmistatud seadmetest läheks ekspordiks, leidsime firma juhiga nõu pidades, et selline kursus oleks mulle ja firmale väga kasulik.

Koolitusele minnes ootasin sisukalt ja professionaalselt korraldatut kursust, soovides saada laiapõhjalist arusaama ekspordi ja logistika alustaladest. Eriline huvi oli muidugi Incotermsi vastu, kuna see on eduka rahvusvahelise kaubanduse alus. Kursusega jäin väga rahule ja põhjuseid on mitmeid: kursus oli mahukas ja põhjalik, ka kõige teadmistejanulisemal inimesel oli seal ajutoidust kuhjaga, lisaks Incotermsile ja logistika poolele sai seal teadmist läbirääkimiste läbiviimisest. Väga huvitav oli meile korraldatud nö ehtsad läbirääkimised, kus meie grupp oli jagatud kaheks, ühed siis tahtsid müüa, teised osta.  Ülesannet läbi töötades  tuli arvestada kõigega: tarneklauslid, logistika, maksmine (akreditiiv, avatud arve jne.), praak kaup, viivised jne. Kui mõlema poole nägemus tehingust oli valmis, istusime läbirääkimiste laua taha, et need nägemused saaksid muudetud mõlemat poolt rahuldavaks lepinguks. Läbirääkimisi filmiti ja pärast meie taktikat ja plusse miinuseid hinnati professionaalide poolt. Peale selle korraldati väljasõit Muuga sadamasse, kus nägime reaalselt ja kuulsime sealsetelt  juhtidelt, kuidas rahvusvaheline kaubandus toimib. Ja lisaks sain kursuselt uusi tuttavaid mitmetelt elualadelt. Kursusest on ka reaalselt kasu olnud, Incotermsi kasutame iga meie lepingu lahutamatu osana, logistikaettevõtte valikul oskame nüüd targemaid otsuseid teha: tähtis pole vaid hind, vaid mida see hind sisaldab. Tänu kursusele sain väärt kontaktid, kes on korraldanud BAV-le oktoobri alguses mitu kohtumist Leedu ettevõtjatega, kellele meie pakutud tooted huvi võiksid pakkuda. Kokkuvõtteks võib öelda, et kui keegi tahab tegeleda või juba tegeleb rahvusvahelises kaubanduses või logistikas, siis see kursus peaks olema neile kohustuslik. Alustajale tehakse kõik samm-sammu haaval  selgeks ja ka kogenud rahvusvahelise kaubanduse hunt leiab sealt uut ja kasulikku, mida tulevikus edukate projektide läbiviimiseks vaja.“

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077