Autor: Indrek Kald • 2. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kaubavahetus mullu rekordtasemel

Mullu kasvas Eesti eksport aastaga 38% ja import 37%, jõudes absoluutmahtudelt rekordtulemusteni. Kaubavahetuse kogukäive oli 24,6 miljardit eurot.

Aasta esimesel poolel jätkus maailmamajanduse suhteliselt kiire kasv. Seda toetas suurel määral rahvusvahelise kaubavahetuse hoogustumine ning arenevate majanduste sisenõudluse tugevnemine, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Eksport moodustas kogukäibest 12 miljardit ja import 12,6 miljardit eurot. Ekspordi ja impordi osatähtsused aastaga ei muutunud, jäädes vastavalt 49 ja 51 protsendile.

Eesti eksportööridele oli 2011. aasta edukas. Välisnõudluse ja Eesti ettevõtete konkurentsivõime kasv kriisi ajal aitasid kaasa suurenenud ekspordile. Enam suurendas eksporti masinate ja seadmete, mineraalsete toodete, metallide ja metalltoodete ning keemiatoodete hoogne väljavedu. Kõige suurem kasv, 1,7 korda, toimus masinate ja seadmete väljaveos.

Eesti eksportkaupadest suundus 2011. aastal 66% Euroopa Liidu siseturule. Suurimad eksporditurud Eesti jaoks olid Rootsi, Soome ja Venemaa, vastavalt 16, 15 ja 11 protsendiga koguekspordist.

Eksportkaupade valmistamiseks vajaliku tooraine ja pooltoodete sisseveo suurenemine ning hoogustuv sisenõudlus tõi 2011. aastal endaga kaasa ka impordi kasvu kiirenemise. Impordi aastane kasvutempo jõudis lähedale ekspordi kasvule, ulatudes 37%ni.

Impordis nagu ekspordiski olid 2011. aastal kolm suurema osatähtsusega kaubagruppi masinad ja seadmed, mineraalsed tooted ning metallid ja metalltooted. Suurima panuse kasvu andsid samuti masinad ja seadmed, mille sissevedu suurenes aastaga 1,6 korda.

2011. aastal langes Euroopa Liidu osatähtsus Eesti koguimpordis 78%ni, olles kahe protsendipunkti võrra madalam eelmise aasta näitajast. Eesti suurimateks imporditurgudeks olid Soome, Läti ja Rootsi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077