29. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Itaalias ostetud diislikütuse liitri kohta saab 19 eurosenti tagasi!

Aasta algusest on võimalik taotleda Itaalias ostetud diislikütuse aktsiisimaksust osa tagasi.

Eesti transpordifirmadele vahendab aktsiisitagastust Euroopa riikidest Union Tank (UTA) kaubamärki Eestis ja Balti riikides esindav TIMEX S.A. Aktsiisitagastusest räägib ettevõtte Eesti filiaali esindaja Jelena Mostovaja.

Millistel tingimustel Itaalias ostetud diislikütuselt aktsiisi tagastatakse?

Diislikütuse aktsiisi saab tagastada vaid juhul, kui kütuse eest tasumisel on kasutatud kütusekaarti, mis on seotud konkreetse sõidukiga ehk kaardil peab olema sõiduki number. Erinevalt Belgiast, kust on võimalik taotleda kuni kolme aasta jooksul tarbitud diisliaktsiisi, kuulub Itaalias tagastamisele vaid möödunud kvartalis soetatud kütuseaktsiisi osa. Ehk firmad, kes ei taha seda raha kaotada, peaksid esitama viimast kvartalit puudutava taotluse kuu jooksul – 2012. aasta teise kvartali taotlemise tähtaeg on 31. juuli.

Sularahas või pangakaardiga ostetud diislikütuse pealt seega aktsiisi ei tagastata?

Just nii, iga riigi maksuamet kehtestab aktsiisi või käibemaksu tagasitaotlemiseks omad reeglid, kuid aktsiisi tagastamisel on üldjuhul kohustuslik, et iga tehingu juures on selge, missuguse sõiduki tankimiseks oli kütus ostetud. Sama tingimus kehtib ka Belgias, Sloveenias, Prantsusmaal ja Hispaanias.

Riigiti ei erine mitte ainult protseduurid, vaid muidugi ka tagastatava aktsiisi määrad.  Näiteks Sloveenia tagastab eelmise aasta tehingutest 3,221 senti liitri pealt, Belgia 7,63 senti, ja Hispaania ainult 0,1 eurosenti. Need määrad muutuvad omakorda ka periooditi, täpsema info saavad kliendid alati meie käest.

19 eurosenti liitri kohta on märgatav osa - kas see tähendab, et nn odavate tankimisriikide hulka kuulub nüüd ka Itaalia, kus tegelikult kütusehinnad ei ole kunagi olnud soodsad?

Itaalia kütusehinnad on tõepoolest suhteliselt kõrged, võrreldes Poola või Luksemburgi hindadega. Kui aga ettevõte teeb Euroopas sisetöid ning marsruudid ei võimalda tankimisi väljaspool Itaaliat või selle naaberriike, siis Itaalia liitrihind, arvestades aktsiisitagastust, võib olla võrdväärne näiteks Austria hindadega, rääkimata Šveitsist. Arvestama peab aga loomulikult ka soodustustega kütusele, mida saame pakkuda Austria tanklates, mis asuvad Itaalia piiri läheduses. Tänu sellele saab kütusekulusid veelgi enam kokku hoida.

Firmast

Alates 2004. aastast on UTA ainuesindajaks Eestis TIMEX S.A. Eesti Filiaal, mis pakub transpordiettevõtetele kompleksteenust – soodustused kütusele, teemaksusüsteemid ja remonditeenused. UTA kaarti aktsepteeritakse enam kui 36 000 punktis üle Euroopa. Seitse aastat järjest kuulub UTA Saksmaa parima klienditeenindusega ettevõtete hulka. 2012. aastal tähistavad UTA ja TIMEX S.A. (eesti filiaali emafirma) edukat 20. koostööjuubelit.

Artikli ilmumist toetas Artikli ilmumist toetas Timex S.A. Eesti Filiaal.tel: 6 129 100.

www.uta.ee 

Autor: Timex S.A.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077