Autor: Silvia Kruusmaa • 25. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS hakkab toetusesaajaid rohkem kontrollima 

Alates 9. juulist muudab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) põhimõtteid stardi- ja kasvutoetuste andmisel, muutused on sisse viidud lähtuvalt erinevatest EASi uuringutest selgunud vajadustele.

EAS pöörab senisest suuremat tähelepanu kliendi arengu jälgimisele ning äriplaanis ja tegevuskavas seatud tulemuste saavutamise jälgimisele pärast toetuse kasutamist. Stardi- ja kasvutoetuse programmi rahastatakse riigieelarvest.

Maikuus avaldatud EASi mõju-uuringust ilmnes, et alustavad ettevõtjad hindavad kõrgelt äriplaani koostamisest saadud reaalset kasu. „Soovitame ettevõtjatel oma äriplaani koostamise protsess ise läbida, kuna tegemist on olulise tööriistaga, mis aitab oma ettevõtte riske, plaane ja võimalusi realistlikult hinnata ja paberil läbi mängida,“ rõhutas EASi alustavate ettevõtete direktor Dmitri Burnašev.

Möödunud aastal tehtud EASi juhtimisvaldkonna uuringust selgub, et Eesti ettevõtete juhid teevad vaid väga lühiajalisi plaane ning neil sageli puudub selge visioon oma ettevõtte tulevikust, samuti ei arvestata piisavalt turu, tehnoloogia ja tööõu võimalustega. „Seetõttu tahame alustavatest ettevõtetest toetada neid, kes suudavad luua kõrgema valdkondliku palgaga töökohti ja kõrgema lisandväärtusega tooteid-teenuseid, mida on võimalik müüa ka väljaspool Eestit,“ põhjendas Burnašev.

Ettevõtja omaosaluse määra starditoetuse puhul ei muudeta. Kasvutoetuse osas tõuseb ettevõtja omaosalus seniselt 35%-lt 50%-le. Muutuvad ka toetuste summad.

Starditoetuse eesmärgiks on soodustada jätkusuutlike ettevõtete käivitumist ja kasvutoetusega aidata ettevõtjaid, kes plaanivad laieneda ja ekspordiga alustada.

Viimasel kahel aastal on stardi- ja kasvutoetuse abil oma äri alustanud ja arendanud enam kui tuhat ettevõtjat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077