Autor: Tanel Raig • 4. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandik riigiasutustest kasutab Eesti Posti e-arvete teenust

Eesti Posti eArvekeskuse teenuseid kasutab üle 80 riikliku asutuse ja lisaks kohalikud omavalitsused. Kokku on e-arved kasutusele võtnud kolmandik kõigist riigiasutustest.

eArvekeskuse juhi Margus Tammeraja kinnitusel suhtutakse avalikus sektoris Eesti Postis loodud e-lahendustesse väga edumeelselt. “Eesti Posti eArvekeskuse ostuarvete elektroonse menetluse teenust kasutab üle 80 riikliku asutuse ja hulk kohalikke omavalitsusi. See tähendab, et ostuarvete elektrooniline menetluslahendus ning e-arvete vastuvõtmine ja ostuarvete digiteerimine on tänaseks kasutusel kolmandikus kõigist riigiasutustest,” ütles Tammeraja.

E-arvete kasutusele võtmine tähendab väheseid ümberkorraldusi tööprotsessides, kuid suurt aja kokkuhoidu rutiinses andmesisestuses ja seni paberil toimunud menetlustes. Möödunud aastal kaheksa korda kasvanud eArvekeskusega on liitunud üle 1200 ettevõtte ja kohaliku omavalitsuse. “Sellel aastal on oodata rohkem edumeelseid e-arvete kasutajaid just erasektorist. Oleme seadnud eesmärgiks mitmekordistada e-arvelduse klientide arvu ja viia Eesti juhtivaks e-arvelduse riigiks,” lisas Tammeraja.

Eesti Posti juhatuse liikme Mait Sooaru sõnul saab logistika- ja postivaldkonnaga e-teenuste areng olema lähiaastatel eriti kiire ja uued võimalused aitavad kokku hoida kuni 80% paberarvete menetlemise kuludest. „Traditsiooniline arve edastamine posti teel on viimaste aastatega märgatavalt vähenenud. Üks viimaseid Euroopas läbi viidud uuringuid näitab, et 2011. aastal saatis e-arveid Euroopas 5 miljonit ettevõtet 75-le miljonile adressaadile. Uuring toob välja, et 2012. aasta e-arvete prognoositav osakaal on ligikaudu 30% kõigist arvetest,” selgitas Sooaru.

Uuringu alusel jagab Eesti e-arvete kasutamisel B2B ja B2C sektoris hetkel turuliidri positsiooni Taaniga. Kokku saadeti Euroopas 2011. aastal 3 miljardit e-arvet. E-arvete osakaal kasvab keskmiselt 30% aastas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077