Autor: Tanel Raig • 30. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiiltelefonist näeb Tallinna ristmike liiklust

Aprilli algusest võib Tallinna ristmike liiklusolukorda internetist või mobiiltelefoniga jälgida.

Üheteistkümnele peamisele ristmikule paigaldatud seiresüsteemid loendavad ristmikke läbivaid autosid ning edastavad andmed serverile, sealjuures uuenevad andmed iga minuti tagant. Linna ja AS Signaali kahasse loodud süsteemi leiab aadressilt seire.tallinn.ee. Rohelised, kollased ja punased nooled ekraanil näitavad ristmike liikluskoormust. „Roheline tähendab, et ristmik on probleemideta läbitav, kollane hoiatab võimalikust ummikuohust ning punane nool tähendab juba seda, et ristmiku läbimiseks võib kuluda mitu fooritsüklit,” selgitas Sulev Sirkel ASist Signaal.

Autojuhtidele mõeldud rakendus on projekti väiksem osa. Põhilise osa süsteemist moodustab spetsialistidele mõeldud väljund. See näitab lisaks liiklusvoogudele ka sõidukite liiki ning edastab andmeid, mida saab kasutada liikluskorralduse muudatusteks, ummikute vähendamiseks ja ühistranspordi sujuvaks liikumiseks.

Seni korraldasid linna jaoks liiklusloendusi Tallinna Tehnikaülikooli spetsialistid, kes aga tegid seda käsitsi ja lühiajaliselt. „Nüüd hakkavad andmed laekuma pidevalt, hoolimata kella- ja aastaaegadest,” toonitas Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo. „See annab uurimusteks rohket ja usaldusväärset materjali.”

Süsteem läks maksma 405 000 eurot, millest üle poole ehk 233 800 eurot maksis kinni Euroopa Liit.

154 andurit jälgivad liikluse olukorda Endla – Sõpruse pst – Tulika, Endla – Paldiski mnt – Mustamäe tee, Paldiski mnt – Sõle – Tulika, Gonsiori – Laikmaa, Endla – Koidu – Suur-Ameerika, Pronksi – Narva mnt – Jõe, Paldiski mnt – Tehnika, Sõpruse pst – Tammsaare tee, Tammsaare tee – Ehitajate tee, Pärnu mnt – Järvevana tee – Tammsaare tee ja Paldiski mnt – Ilmajaama ristmikel. Kokku jälgivad andurid sõidukeid 41 lähenemissuunast.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077