Autor: Tanel Raig • 9. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 9. aprilli logistikauudistest

Kokkuvõte logistika olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, best-marketing.com, ehitusuudised.ee, raamatupidaja.ee, sekretar.ee, toostusuudised.ee ja logistikauudised.ee.

Kütusehinnad kerivad hinnatõusu üles. Nafta kallinemisest tingitud kütusehindade tõus hoiab inflatsiooni kiirena nii meil, kui eurotsoonis. Aasta kokkuvõttes kujuneb inflatsioon tänasest tasemest siiski madalamaks. Statistikaameti andmetel tõusid hinnad märtsis kuuga ühe protsendi ning eelmise aasta märtsiga võrreldes 4,4 protsenti. Kuuline üheprotsendiline hinnatõus on erandlik ning põhjustatud aasta alguses toimunud tubakatoodete aktsiisimäära tõstmise levimisest hindadesse ja nafta kallinemisest seoses geopoliitiliste riskidega. LOE EDASI SIIT.

Ebaseaduslik kütuseäri koormab piiripunkte. Märkimisväärne osa Eesti piiripunktide töökoormusest kulub sõidukitele ja bussidele, mille ainus eesmärk on tuua Venemaalt odavat kütust. Riigikontrolli hinnangul ületab ligi 4/5 sõiduautodest piiri, et osta autokütust. Olukord erineb piiripunktiti. Näiteks Koidulas on seesuguseid sõiduautosid lausa 9/10. Narvas hinnanguliselt kolmandik bussidest. LOE EDASI SIIT.

MTA: tegime ettepaneku kütuseveo piiramiseks. Maksu- ja tolliamet tegi rahandusministeeriumile ettepaneku, kuidas lõpetada salakütusevedu üle Vene piiri. Ministeerium vormistab seda ettepanekut seaduseks. Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu ütles tänast riigikontrolli auditit kommenteerides, et Eesti ja Vene tollipiiripunktide ametnikud suhtlevad vaid omavahel, kahe riigi tollijuhid ei ole mitu aastat kohtunud, ja seda Vene poole tippjuhi vähese huvi tõttu. Eesti on koostööst Vene poolega siiski jätkuvalt huvitatud, lisas Koidu. Selle kinnituseks on ka hiljutine kohtumine Ivangorodis, mille korraldasid mõlema maa riigikontrolliasutused, kuid sellesse oli kaasatud ka teisi asjasse puutuvad asutusi, nagu politsei- ja piirivalveamet, siseministeerium, keskkonnaministeerium, välisministeerium jt. LOE EDASI SIIT.

Rahvusvaheliste autovedajate hulka pääseb 25 000 euroga. Maist tõuseb Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) liikmeks astumise tasu 150%, hakates maksma 25 000 eurot. ERAA sisseastumistasude suurus on viimastel aastatel kõikunud kordades. Mõni aasta tagasi tõstis ERAA liikmeks astumise tasu 50 000 euroni. Seepeale ei soovinud organisatsiooni liikmeks saada enam ühtegi uut ettevõtet. 2010. aastal langetati sisseastumistasu 10 000 eurole. „Uusi liikmeid hakkas tulema nagu Vändrast saelaudu,“ iseloomustas ERAA peasekretär Toivo Kuldkepp liikmeskonna kasvu. LOE EDASI SIIT.

Eestisse võivad jõuda 2+1 teed. Kolmerajaliste (2+1) maanteelõikude ehitus on maanteeametis kaalumisel nii Aäsmäe-Kernu vahel kui ka Tallinna-Pärnu maantee Rapla maakonna lõikudel, samuti veel Tallinna-Tartu maantee Põltsamaa-Tartu lõigul. “Esialgu veel täpsemat projekti pole  ja seepärast ei oska ka rahast veel rääkida, kuid Maanteeamet on tellinud Soomest uuringu „Uued teetüübid“ eestikeelse tõlke ning käimas on selle töö erinevate variantide analüüs, mille abil loodame näha tulevikus ökonoomsemaid, tee kasutajale rohkem vigu andestavaid ja seeläbi turvalisemaid maanteid,” selgitas planeeringute osakonna juhataja Tõnis Tagger. TREV-2 Grupp AS juhatuse esimees Tõnis Pleksepp leiab, et küllap on selliseid maanteid või teelõike, kus sellised lahendused  ongi optimaalsed, arvestades tänast ja perspektiivset võimalikku liiklusintensiivsust. “Möödasõidurajad ja mõnedel juhtudel isegi nn. tõusurajad aitavad muuta liiklust sujuvamaks ja parandada liiklusohutust,” lisas ta. LOE EDASI SIIT.

Raasuke sai maanteeameti ajutiseks juhiks. Alates tänasest täidab maanteeameti peadirektori kohuseid Erkki Raasuke, kes jääb sellele ametikohale kuni uue juhi leidmiseni avaliku konkursi korras. Riigikantselei viib maanteeameti uue juhi leidmiseks läbi avaliku konkursi, millele dokumentide esitamise tähtaeg on 30. aprill 2012. a., teatas maanteeamet. Maanteeameti eelmine peadirektor Tamur Tsäkko lahkus ametist 8. aprillil. LOE EDASI SIIT.

ABB näitas logistikutele tehast. Äripäeva Logistika klubi ning Ostu ja Tarneahelate Juhtimise Ühingu PROLOG liikmed käisid märtsis kuulamas ABB plaane logistikateenuse sisseostmise kohta ja vaatasid, kuidas on ettevõttes kasutusele võetud tarnekindlust tõstnud Kanban RFID kastisüsteem. VAATA PILTE SIIT.

Estonian Air avas esimest korda oma ajaloo jooksul Thbilisi lennuliini. Estonian Air avas esimest korda oma 20 tegutsemisaasta jooksul lennuliini Tallinnast Gruusia pealinna Thbilisisse, teatas lennufirma. ”Uue lennuliini avamine Thbilisi ja Tallinna vahel on oluline sündmus ja loogiline jätk praegustele väga headele suhetele Gruusia ja Eesti vahel,“ lausus Gruusia suursaadik Eestis Ruslan Abashidze täna pidulikul lennuliini avaüritusel Tallinna lennujaamas. Estonian Airi kommertsjuhi Rauno Parrase sõnul on Gruusia eestlaste jaoks seni veel piisavalt avastamata suure potentsiaaliga turismisihtkoht. „Thbilisi ühendab eesti turiste kogu Kaukaasia piirkonnaga – Thbilisist pääseb mugavalt vaid mõne tunniga edasi Armeeniasse, Türki või Aserbaidžaani,“ lausus Parras. LOE EDASI SIIT.

FOTOD: Avati õhuliin Thbilisisse. Estonian Air avas lennuliini Tallinna ja Thbilisi vahel,  mis on sillaks Eesti ja Gruusia vaheliste majandus- ja kultuurisidemete arendamisel. VAATA PILTE SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077