Autor: Anne Oja • 1. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maavalitsus peab ATKO Grupi süüdistusi alusetuks

Ida-Viru maavalitsuse maasekretär Eve East edastas kommentaarina eilsele ATKO Grupi pressiteatele Sebega sõlmitud lepingu tühisusest, et süüdistused on alusetud. 

Järgneb maavalitsuse selgitus eilsele pressiteatele, mis on lisatud uudise lõppu.

Ida-Viru maavalitsus juhib tähelepanu järgmistele asjaoludele:

• Oleme seisukohal, et antud pressiteade ei vasta pressiteate mõttele.

• HMSi (haldusmenetlusseaduse) kohaselt on pooltel õigus maavanema tegevuse ja haldusaktide vaidlustamiseks pöörduda halduskohtusse, mitte aga teha pressiteate vahendusel õiguslikku analüüsi ning esitada süüdistusi.• Kuna ASil Harjumaa Liinid on kavas kohtusse pöörduda lepingu tühisuse tuvastamiseks, ei pea me vajalikuks kommenteerida lepingu sõlmimise põhjusi meedia kaudu.• Ühtlasi juhime tähelepanu pressiteates puuduvatele olulistele asjaoludele, et hankeleping ASiga Sebe on sõlmitud 27. veebruaril, kuid kohtumäärus hankelepingu sõlmimise keelamiseks on tehtud 28. veebruaril. Maavanem on esialgse õiguskaitse määruse Tartu ringkonnakohtus vaidlustanud. Samuti on VAKO (rahandusministeeriumi juures asuv riigihangete vaidlustuskomisjon - toim) 9. veebruari otsusega 9-12/127796 tunnistanud kehtetuks Ida-Viru maavanema 3. jaanuari korralduse nr 1-1/1 punkti 1.4 osas, millega kvalifitseeriti AS Harjumaa Liinid I liinigrupis.

ATKO Grupi eilne pressiteade oli selline:

Ida-Viru maakonnaliinide teenindamiseks sõlmitud leping on tühine.

Ida-Viru maakonnaliinide teenindamiseks I liinigrupis ASiga Sebe sõlmitud avaliku teenindamise leping on seaduse kohaselt tühine ning kohus keelas maavalitsusel selle sõlmimise.

Maavalitsus sõlmis lepingu olukorras, kus riigihangete vaidlustuskomisjon tühistas 9. veebruaril ASi Harjumaa Liinid vaidlustuse alusel ASi Sebe võitjaks tunnistamise.

RHS § 127 lg 5, mis reguleerib vaidlustuse rahuldamisega seotud tagajärgi, kolmas lause ütleb selgelt, et hankija sõlmitud hankeleping, mis on vastuolus vaidlustuskomisjoni otsusega, on tühine.

Vaidluskomisjon leidis, et maavalitsus kohaldas pakkumuste hindamisel riigihanke hindamiskriteeriume meelevaldselt, jättes ASile Harjumaa Liinid ettenähtud punktid andmata ning tunnistas põhjendamatult edukaks ASi Sebe pakkumuse, mis ei olnud riigihankes toodud kriteeriumite kohaselt soodsaim.

 Kuigi AS Sebe kaebas vaidlustuskomisjoni otsuse halduskohtusse, ei osanud AS Harjumaa Liinid eeldada, et peaks ASi Sebe algatatud kohtuasjas paluma kohtult kaitset maavalitsuse poolt tühise lepingu sõlmimise vastu.

Õigusriigis, kus kehtib hea halduse põhimõte, ei ole normaalne, et haldusorgan seadust ei järgi ja sõlmib teadlikult tühiseid lepinguid. Riik peaks rohkem huvituma, mis tingimusel riigi soetatud busse üritatakse Ida-Viru maavalitsuse poolt seadusest mööda hiilides põhjendamatult soositud ettevõttele anda.

27. veebruaril, kui Ida-Viru maavalitsus teavitas riigihankes osalejaid kavatsusest leping Sebega siiski sõlmida, pöördus AS Harjumaa Liinid kohe kohtusse palvega keelata Ida-Viru maavalitsusel Sebega lepingut sõlmida. Tartu halduskohus pidas lepingu sõlmimist lubamatuks ning rahuldas taotluse juba 28. veebruari varahommikul tehtud määrusega.

AS Harjumaa Liinid kavatseb pöörduda kohtusse ASiga Sebe sõlmitud lepingu tühisuse tuvastamiseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077