Autor: Tanel Raig • 18. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurim bussivedaja sihib raudteevedu

Eesti suurim bussiveo ettevõte AS SEBE esitas täna raudtee reisijateveo tegevusloa taotluse.

Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi ütles, et ettevõte on reisirongiliikluse kompetentsi ja võimekuse arendamisega tegelenud möödunud aasta keskpaigast alates. Täna jõuti nii kaugele, et sisse anti ka raudtee reisijateveo tegevusloa taotlus. „Kui riik jääb plaani juurde korraldada uutele reisirongidele operaatori leidmiseks konkurss, siis on Sebel kavas sellel  osaleda,“ kinnitas Väärsi.

Väärsi sõnul on konkursi idee väga hea, sest läbi konkursi saab riik valida teenusepakkuja, kes oskab rongiliikluse muuta reisijate jaoks kõige atraktiivsemaks. „Eestis on kaugbussiliiklus erasektori initsiatiivil toimiv ning vedajad pingutavad iga reisija nimel.  Seda nutikust on tark ära kasutada ka reisirongiliikluse arendamisel,“ rääkis Väärsi. Tema hinnangul oleks reisirongide opereerimise konkursi huvilisi nii Eestist kui ilmselt ka mujalt. Kuivõrd rongid on riigi omad, siis ka konkursi korral jääb riigile selge kontroll teenuse üle, lisas ta.

Väärsi leidis, et uute reisirongide kasutusele võtmine ei tohi kasvatada ühistranspordi kulusid. Pigem vastupidi – rongiliikluse piletitulu võiks senise kolmandiku asemel katta ligi poole kuludest, selgitas ta. Tema sõnul võib eeldada, et uute rongide ning konkursi tulemusena reisijate arv kasvab.

„Ühistranspordi arengu ja edukuse seisukohast ei ole ratsionaalne bussi ja rongi vastandamine. Mugavat alternatiivi tuleb pakkuda hoopis autole. Näeme ka ennast pikemas perspektiivis just ühistransporditeenuse pakkujana ega piira ennast selgelt ühe või teise liigiga,“ selgitas bussiettevõtte juht ettevõtte plaane.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077