Autor: Kadrin Karner • 4. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maersk: me ei laiene agressiivselt

Maailma suurim konteinervedude korraldaja Maersk teatas sel nädalal, et tema 18 000 TEUsed laevad ei riku turgu ning eitas väiteid nagu firma tegeleks agressiivse laienemisega.

Taani hiiglase AP Møller-Maerski tütarettevõte Maersk Line on tellinud 20 triple-E klassi konteinerlaeva Lõuna-Korea Daewoo laevatehasest, mis tarnitakse laevaliinile 2013. aasta juuli ja 2015. aasta vahel, kirjutas Your Freight and Logistics News Service.

Laevad hakkavad sõitma Aasia-Euroopa liinidel, kuid analüütikute sõnul võib lisanduv vedamisvõimsus niigi ületootmise all kannatava turu lihtsalt üle ujutada.

„Üldiselt on väga vähe ettevõtteid, kes saavad neid laevu endale lubada,“ ütles Maersk Line laevajuhtimise meeskonna juht. Maersk Line’le kuulub Alphalineri analüütikute sõnul globaalsest turust 15,7%.

Andersen kinnitas, et tegemist ei ole agressiivse laienemisega, kuna see jääb turu kasvuootusele alla. „Me usume, et oleme allapoole keskmist võrreldes konkurentide kasvuga järgmisel kolmel aastal ja allapoole turu kasvu,“ selgitas Andersen.

Triple-E laev maksab umbes 190 miljonit dollarit tükk ning on maailma suurim laev. Maerski sõnul võtab see vähem kütust ja saastab vähem loodust kui praegu kasutatavad laevad. „Kütus on viie aasta taguse ajaga võrreldes palju olulisemaks muutunud,“ rääkis Andersen. „Need laevad on loodud 17-22 sõlmesel aeglasel kiirusel sõitmiseks ja me ei kavatse lisajõudu juurde panna,“ rääkis ta. 

Triple-E klassi laev on Wikipedia andmetel uut tüüpi laev, mis võtab arvesse inglise keeles nn kolme E-d ehk ökonoomne kaal, efektiivne energiakasutus ja keskkonnasõbralikkus. Selline laev on 400 meetrit pikk ja 59 meetrit lai. See tähendab, et tavalisest E klassi laevast on ta kolm meetrit pikem ja neli meetrit laiem ning suudab mahutada 2500 konteinerit rohkem.  

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077