Autor: Jaana Pikalev • 26. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikaklaster jätkab USAs  kaubavoogude ja uute klientide otsingut

18. septembril Halifaxis (Nova Scotia, Kanada) alanud Eesti Logistikaklastri esimene Põhja-Ameerika missioon jätkus nädala teises pooles Chicagos ja Baltimores. Mõlemas linnas korraldati koostöös Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Eesti Washingtoni Suursaatkonna, Chicago aukonsuli ja kohalike WTC-dega (World Trade Center) Eestit, meie logistikasüsteemi, väärtuspakkumist ja konkurentsieeliseid tutvustavad seminarid.

Seminaridel osalesid ligi 40 inimest kummaski linnas.  Kutsutute seas olid eelkõige Venemaale, SRÜ-sse ja Kesk-Aasiasse eksportivate ettevõtete esindajad ning neid teenindavad logistikafirmad.

Chicago ja Baltimore äriseminaride raames toimunud kohtumistel sealsete juhtivate eksportööride ning logistikaettevõtetega selgus, et huvi Eesti kaudu töötamise vastu on suur, kusjuures paljud neist polnud varem sellisest võimalusest isegi teadlikud. Suurt tähelepanu pälvisid Eesti Raudtee ja EVR Cargo poolt esitletud regulaarsed konteinerrongiühendused Moskva, Kasahstani, Valgevene, Ukraina ja Kesk-Euroopaga. Meie konkurentsieelised, mis väljenduvad eelkõige kiires läbimisajas, turvalisuses ja soodsates kogukuludes, osutusid ameeriklaste jaoks kaalukateks argumentideks.

Näiteks selgus, et Kasahstani suunduvate vedude korral kasutatav alternatiivmarsruut TRACECA, mis kulgeb üle Vahe-, Musta- ja Kaspia merede ning transiidina läbi Gruusia, Armeenia ja Azerbaidzaani, on oluliselt komplitseeritum, aeganõudvam ning kokkuvõttes ka kulukam. Eesti tugevuste ilmse kinnitusena võeti Tallinna Sadama kaudu teostatavaid NATO vedusid Afganistani.  Teadupärast lisandus juba paar aastat regulaarselt toimuvatele konteinervedudele käesolevast kevadest ka Afganistani suunaline lennukikütuse transiit. 

Potentsiaalsete klientide leimiseks viis Logistikaklaster oma esimese tegevusaasta jooksul läbi kolm uuringut. Nende tulemusena selgitati välja Eesti transiidi jaoks suurimat perspektiivi omavad tooterühmad, kaubamahud, eksportöörid USA-s ja importöörid Venemaal, Valgavenes ning  Kasahstanis. Samuti kaardistati nende kaubavoogude liikumise teekonnad peamiste konkureerivate koridoride Leedu, Läti, Soome ja Venemaa oma sadamate kaudu. Koostatud unikaalsete andmebaaside toel, millesarnaseid ei eksisteeri seni ühelgi Eesti riigiasutusel ega ka klastrivälisel ettevõttel, jätkatakse aktiivsete arendus- ja ühisturunduslike tegevuste ning strateegilise müügiga.

Kanadas ja USA-s pakuvad klastrisse kuuluvatele firmadele tõsist huvi külmutatud toidukaubad, mille suuremahuline transiit on võimalik taaskäivitada seoses Koidula uue piirijaama avamisega käesoleva aasta 3. septembril. Oluline roll külmutuskaupade transportimisel on Halifaxi sadamal ja CN-i kiiretel raudteeühendustel. Mitmed suured liha, linnuliha ja mereandide eksportöörid paiknevad Kanadas, Chicago ning Baltimore ümbruses.

Teiseks kõrge prioriteetsusega tooterühmaks USA-s on nii kasutatud kui ka uus põllumajandustehnika, kaevandus- ja tööstusmasinad ning veoautod, mida veetakse arvestatavates kogustes nii Venemaale, Kasahstani, Valgevenesse, kui ka Ukrainasse.  Kolmandaks tähtsaks toodete grupiks on suuregabariidilised ja raskekaalulised projektikaubad, mis vajavad eritransporti. Sellesse kategooriasse kuuluvad näiteks nafta- ja gaasitööstuse ning energeetika sektori masinate osad ja seadmed, tehaste tootmisliinide osad, raudteeveerem, kaatrid ja jahid. Nii veerevtehnika kui projektikaupade transpordi korraldamiseks Venemaale, SRÜsse, Kesk-Aasiasse ja Afganistani on Eestil väga head eeldused.

Seda tänu Spliethoffi regulaarsele ro-ro otseühendusele Baltimore ja Paldiski Lõunasadamate vahel (ESTEVE Terminal). Laev, mis sõidab liinil Baltimore-Jacksonville-Paldiski-Hamina, on täielikult koormatud vaid USA suunal, kuhu ta veab Soomest paberit. USAst tagasi tulles on koormatus madal,  mis võimaldab pakkuda Euroopa suunal eriti soodsaid mereveo tariife. Toimunud kohtumistel Spliethoffi, Baltimore sadama ja sealse ro-ro terminali esindajatega lepiti kokku edasistes ühistegevustes Baltimore-Paldiski suunalise veomahu kasvatamiseks. 

Nädalavahetusel ning uue nädala alguses leiavad Washingtonis ja New Yorkis aset mitmed klastri jaoks olulised kohtumised. Hiljuti Washingtonis ametisse asunud Eesti Vabariigi suursaadik USAs, proua Marina Kaljurand, korraldab Logistikaklastri delegatsioonile vastuvõtu, mille käigus kooskõlastatakse saatkonna, aukonsulite ja klastri vaheline edasine koostöö USA turul. 

Washingtonis kohtutakse NATO Afganistani tarnete koordinaatoritega. New Yorkis valmistatakse ette Logistikaklastri järgmisele aastale kavandatavat teist Põhja-Ameerika missiooni. Tagasi Eestisse jõuab Logistikaklastri delegatsioon kolmapäeval, 28. septembril.  Käimasoleval Kanada ja USA missioonil osalevad Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Eesti Raudtee, EVR Cargo, Tallinna Sadama, CF&S Estonia, Alecon Cargo, ESTEVE Terminali, RRK ja Eesti Logistikaklastri esindajad.

Eesti Logistikaklaster on 2010. aasta septembris käivitatud ühisprojekt, mis keskendub liikmete  rahvusvahelisele turundusele,  Eesti logistiliste eeliste tutvustamisele sihtturgudel, vabasid ressursse hõlmavale tootearendusele, logistikaalastele haridusküsimustele ning ettevõtete koostööle IT vallas. Kahe ja poole aastase kestvusega klastriprojekti toetab 818 tuhande  euroga EAS Euroopa Regionaalarengu Fondist klastrite arendamise programmi raames

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077