Autor: Kadrin Karner • 21. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik päästis olematu konkurentsi

Konkurentsiamet keelas konkurentsi kadumisele viidates ühineda Eesti Postil ning Ekspress Grupile, kuigi tegelikult on konkurents kirjaturul pea olematu.

 „Konkurentsiamet jõudis otsusele, et koondumist lubada ei ole võimalik, kuna konkurents turul kaoks täielikult,“ ütles konkurentsiameti koondumiste kontrolli osakonna juhataja Svetlana Ljutova. Tema sõnul on otsuses ka palju täpsemaid põhjuseid, miks amet just nii otsustas ning otsusele eelnes põhjalik analüüs, kuid seda ei tohtivat enne avaldada, kui ühinedasoovijad on ise sellega tutvunud.

„Express Post on hästi juhitud ja edukalt toimiv ettevõte,“ ütles Ekspress Grupi juhatuse esimees Gunnar Kobin. „Seetõttu me ülemäära õnnetud ei ole ja hädamüüki ei planeeri.“ Kobinit ameti otsus ei üllatanud ning ta teadnud juba mõni aeg tagasi, et amet otsustab ühinemise keelata.

Kui Express Post ja Eesti Post 18. aprillil koondumispalvega konkurentsiametisse läksid, olid suuremad kirjasaatjad juba omapoolse eeltöö ära teinud. Nimelt juhtisid seitse suurt firmat ameti tähelepanu asjaolule, et vähe sellest, et ühinemisega kaob konkurents, viivat see postiteenuse kvaliteedi alla ning hinna üles. Nii Express Post kui ka Eesti Post ütlevad aga, et hind tõuseb nii ehk naa, sest eraldi tegutsedes on neil raskem kuluefektiivne olla.

„Ma arvan, et kui Eesti Post ja Express Post eraldi kirjasaatmist jätkavad, tuleb mõlemal majandusliku efektiivsuse ja kvaliteedi säilitamiseks kirjakande hinda tõsta. Ei ole võimalik, et olukorras, kus kirjasaatmise turg väheneb ja samas kulud kasvavad, tulevik midagi muud tooks,“ väitis Kobin.

Eesti Post ei soovinud teemat enne otsuses toodud põhjustega tutvumist mitte mingil viisil kommenteerida. Varem on Eesti Posti juhatuse liige Aavo Kärmas tunnistanud, et kui koondumist ei tule, väheneb kirjade arv Eesti Posti kandes, mis omakorda tähendab seda, et tekib surve kirja- ja perioodikateenuse hinnatõusuks ja seda ennekõike maal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077